Cenobi de Valeron – Gran Canarias ”schweiziska ost-berg”

UTFLYKTER: El Cenobio de Valerón, den spektakulära, förspanska sädesboden som är den största på Gran Canaria har åter öppnat för allmänheten efter två år av förbättringsarbeten i det arkeologiska området för att stärka de uråldriga fyndplatser som finns på norra Gran Canaria tillsammans med Cueva Pintada (den målade grottan) i Gáldar och Maipezi,  Agaete.

Restaureringen inkluderar också förbättrade tillfartsvägar för att förenkla besöket för alla dem som är intresserade av platsens historia, flora och fauna.

Bland andra korttidsprojekt är det tänkt att man ska öppna fyndplatsen på kvällarna under sommarmånaderna med angenäm belysning och musik på vägen till kornbodarna.

Cenobio ligger i Cuesta de Silva och det är lätt att komma dit från Santa María de Guía eller från vägen som går mellan Las Palmas de Gran Canaria och Agaete. På bara 5 minuters väg med bil hittar man Santa María de Guías historiska samling.

Cenobio de Valerón, som har utnämnts till en plats av kulturellt intresse, är den mest spektakulära och den största förspanska kornboden på Gran Canaria. De nästan 200 hålen som finns, tillkom med hjälp av hackor gjorda av sten av urinvånarna på ön för över 500 år sedan.

Det arkeologiska området delas i en serie gångar runt vilka man finner silos och kornbodar längs golvet och i väggarna. Typologin eller morfologin av kamrarna samt dimensionerna varierar mycket.

I många av kornbodarna kan man se skårorna som var till för dörrarna av trä eller sten som stängdes hermetiskt med hjälp av askgrått murbruk som fortfarande finns bevarat i några av kornbodarna.

Inuti dessa håligheter, förutom verktyg och redskap, förvarade kanarierna framför allt skörden av säd, som var avsedd till föda, utsäde eller för att delas ut till befolkningen under dåliga tider.

En historieskrivare från 1400-talet skrev att de gamla kanarierna ”.. stängde in dessa frukter i grottorna på de brantaste bergssluttningarna så att man skulle se att de var väl förvarade och varaktiga.”

Cenobio de Valerón kan liknas vid en gigantisk, naturlig fästning där det är beläget på en brant sluttning.

På grund av detta, även om det inte finns någon säker tolkning ännu, anammar inte forskarna teorin att denna plats var ett kloster där unga flickor togs om hand av prästinnor eller harimaguadas för att utbilda dem för äktenskapet, en teori som har förkastats för länge sedan.

Det finns fortfarande en del frågetecken kring Cenobio de Valeróns historia. Det är mycket som ännu är okänt om de första invånarna på ön.

Text: www.grancanaria.com Foto: Björn Ulfsson


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: