Recept på helande örtdryck mot vinterns förkylningar

glöggFörkyld? Snuvig?
Bli frisk med hemlagad glögg!

Text: Björn Ulfsson
Vintern är tyvärr en tid då många åker på influensor och förkylningar eller känner sig allmänt dassiga. Faktum är också att Kanarieöarna under vintertid är lite av en hetbädd för diverse flunsor från olika delar av världen. Men förtvivla inte! Kanarieliv! bjuder här på ett recept på en helande dryck som stärker immunförsvaret! Och det är ingen ingen annan än vår gamla fina skandinaviska glögg!

Glöggen har en lång och ärorik historia i Skandinavien. Drycken kom med munkarna under medeltiden i samband med Nordens kristnande, vilket man till exempel kan läsa om i Frans G. Bengtssson gamla fina, historiska roman ”Röde Orm”. Precis som kaffet, kakaon och andra drycker som introducerades under denna tid, så ansågs drycken ha läkande egenskaper. Idag anses ju alkohol knappast som en läkedryck, men intagandet av vin under medeltiden bör dock förstås i sitt sammanhang. I en tid då människor vintertid hade dålig tillgång på vitaminrik föda, så var det röda vinet ett slags ”konserv” som innehöll allt man behövde för att bota skörbjugg och hålla kroppen med det som kött och rotfrukter inte kunde erbjuda på vintern. Även vissa läkare idag rekommenderar ju ett ta sig ett halvt till ett glas rött vin om dagen just för att rödvin innehäller en mängd ämnen som inte finns i samma utsräckning i annan föda.

Den dryck som vi här redovisar receptet på kan intagas med eller utan alkohol. Jag rekommenderar dock att pröva att koka hemlagad glögg på alkohofri bas, inte för att jag på något sätt moraliserar om alkohol, utan för att örternas helande egenskaper kommer bättre till sin rätt om man använder en bärjuice eller ett örtte som bas.

Själv känner jag också att även små mängder alkohol när jag är sjuk inte har någon positiv effekt. Jag är dessutom inte så speciellt förtjust i vinglögg, utan föredrar den aloholfria även när det gäller smaken. Kokar man dessuom själv så förlorar man inte i smak genom att ta bort alkoholen. Tvärt om, genom att experimentera med olika mängder av de olika ingredienserna så kan man få en glögg med starkare smak än den köpta, just för att koncentrationen av örter är högre.

Faktum är att det är just örterna i vår gamla anrika glögg som är den stora hemligheten. Glögg köpt på systemet har alla dessa örter men inte i den koncentration som behövs för att bota förkylningar.

Bota förkylningar? Med örter? Vad är nu detta för någonting?

Nu tror ni kanske att Kanarielivs redaktör sitter och svammlar om medeltida häxerier och vidskepelse… Men om ni inte tror mig, så gå in på apoteket och fråga en apotekare vad det otroligt populära förkylningsprepararet Cold FX har för huvudingredienser… Då kommer ni att få reda på att den viktigaste ingediensen är ingefära, vid sidan av asiatisk ginseng-rot. Just det: Ingefära – en av huvudingredienserna i glögg!

De viktigaste ingredienserna i den läkedryck som jag rekommenderar under snuviga tider, både i Sverige och på utlandssemestern, är just färsk ingefära, honungoch pressad citron. Dessa är precis som de andra ingredienserna lätta att hitta i lokala livsmedelsaffärer.

De andra ingredieserna, som behövs för glöggsmaken, men inte nödvändigtvis för immunförsvaret, är:

Kanelstång
torkade nejlikor
kardemumma
De traditionella russinen och mandlarna hittar man också i kanariska livsmedelsaffärer. De har dock inga nämnvärda helande egenskaper.

Personligen brukar jag skippa kardemuman. Den är bitter och det är svårt att få en bra balans i smaken när man kokar själv med kardemumma i grytan. Det blir lätt en hård, oangenäm smak. Faktum är att kanelen och ingefäran är det viktigast för glöggsmaken. Nejlikorna kan man också vara sparsam med, och hittar man inga går det bra utan.

Basdrycken mot snuva

Vid förkylning, skala och skiva upp en 3-4 cm lång bit färsk ingefära (eller mer) och koka i tio minuter. Pressa sen färsk citronsaft i koppen, men koka inte citronsaften för då är den inte lika effektiv.

OBS! Söta med honung, lönnsirap eller palmsirap, och helst inte med raffinerat socker. Brunt råsocker går i nödfall, men socker bryts ned mycket snabbare av kroppen och är inte bra när man är sjuk. Det smakar heller inte lika bra som honung!

De andra ingredienserna lägger man i efter tycke och smak. Är man inte i julstämning utan bara vill må bätttre, så skippar man kanelen och nejlikorna, som annars kokas tillsammans med ingefäran när man kokar hemlagad glögg.

Drycken kan intas när som helst på året, och den absolut bästa effekten får man om man dricker den precis när man känner at man börjar bli sjuk. Ibland kan kan tom häva förkylningar och influensor genom att dricka ett par stora koppar av ”medicinen” och sen gå och lägga sig och sova länge.

Tag gärna även en nypa Cayennepeppar (obs, inte chili utan Cayenne) och lägg i koppen. Koka inte Cayennepepparn, för då förlorar den en stor del av sina helande egenskaper.

Detta är basdrycken vid förkylning, och den hjälper. Många upplever också att de sover bättre när de dricker drycken, så den kan med fördel intas på kvällen.

Bärtéer till mörk glöggbas

För att få en mörk, vinliknande alkohoholfri bas kan man köpa röd druvsaft, eller svart vinbärssaft. Alla mörka eller röda bärdrycker funkar. Man kan även använda sig av diverse koffeinfria örttéer. Själv använder jag mig av egyptisk hibiscus, en ört som ger ett rött, vitaminrikt avkok som påminner om svartvinbärsaft. Nyponté, svartvinbärsté eller blåbärsté bör fungera, men fråga gärna efter Hibiscusté i någon av Las Palmas många små livsmedelsaffärer. Hibiscus är en av de mest vitaminrika och hälsosamma torkade örter som finns.

Man kan också koka i skivade citroner och apelsiner, men kom ighåg att tvätta skalen noga först.

Man kan även med fördel även lägga i ett lagerblad, vilket är en annan urgammal läkeört.

Andra ingredienser som kan användas för att variera med är tex skivade äpplen. Tillsammans med kanelen får man då en dryck som blir som varm äppelcider!

Kan man hitta asiastiska Goji-bär, så kan man med fördel koka med även dem i drycken. De smakar inte mycket men är mycket vitaminrika och har många positiva egenskaper för hälsan. De ser ut som röda russin ungefär, och bör finnas i hälsokostaffärer eller kinesiska livsmedelsaffärer.

Gör man alkoholhaltig glögg så kokar man örterna och ingefäran i cirka en tredjedel av vinet, och späder sen på med mer varmt vin, honung och lite brännvin om man vill för starkare effekt. Brännvinet hället man i EFTER att grytan tagits av spishällen, annars kokar spriten bort. Använd torrt vin, och söta efteråt. Sangria, som redan innehåller flera av örterna som används i glögg, kan också användas. Det är praktiskt eftersom det vinet redan är sötat. OBS! Använd dock inte andra typer av dessertvin för det smakar ofta konstigt ihop med glöggkryddorna

Dryckerna intas varma för bästa effekt, men kan även kylas för att få en svalkande dryck som kan intas på stranden.

Glöm om inte pressa stora mängder citron i drycken (efter att den kokat upp och tagits av från värmelkällan). Varm citronsaft är mycket bra för immunförsvaret, och drycken smakar inte lika läskande utan den.

God Fortsättning och håll Er friska i vinter!

Björn Ulfsson
Redaktör,
Kanarieliv!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: