La Romería del Rocio – en ovanlig folkfest i Teror

Rocio de TerorAndalusien i Spanien och Teror på Gran Canaria tillhör varandra!

Foto: Inger Hjelm, Milagro & Leif Kempe / Text: Gunnar Forsberg
En gång varje år, på hösten, kommer en hel stor Andalusisk brödrafamilj och sympatisörer till Teror för att fira La Romería del Rocio. Dit kommer man den sista söndagen i oktober klädda i typiska kläder, med utsmyckade hästar och vagnar till trummor och pipors ljudliga takt. Från lantstället Finca de Osorio går processionen med Rocio – jungfrun fram till den stora kyrkan i Teror, för att möta Pino-jungfrun inne i kyrkan och den Vita Duvan, en tradition som man bevarar och upprepar varje år.

”Rocio de Teror” firas i den lilla staden Teror, på Gran Canaria varje höst. Sedan spanjorerna invaderade de Kanariska Öarna på 1400-talet, har det under åren uppstått ett tycke mellan Andalusien och Kanarieöarna. På 1400-talet inkorporerades de kanariska öarna i den universella historieskrivningen genom att ”ta över” öarna i Spanska Kronans namn. Flera andra: portugiser, normander, holländare och engelsmän försökte tillskansa sig länder och land i dessa trakter, men spanjorerna kom först.

Den dåvarande befolkningen kallades Guanches, ett folk som man tror ursprungligen kom från Magreb och Atlasbergen. Dessa människors kultur utrotades mer eller mindre genom massakrer och spansk ockupation av öarna genom conquistadorerna. En stor del av guanche-befolkningen dödades på kort tid under kolonisationens första år. Trots allt detta fanns det kolonisatörer som förenade sig med guanchernas kvinnor och deras avkomma under seklerna räknas som dagens aktuella befolkning på öarna.

Det anlände folk från hela Spanien, Balearerna, Portugiser, Malteser, Judar, Mozaraber, m.fl. Bland alla dessa invandrare var det Andalusierna som representerade de flesta. Därför är det mest andalusiskt blod dom flyter i Kanariska befolkningens ådror.

Det har fortsatt att anlända Andalusier som tjänstemän i statligt tjänst, militärer eller som vanliga invandrare till öarna. Man kan tydligt se artistiska, poetiska och arbetsamma människor som har vävt samman det sociala Canariska folket, vilket idag uppfattas som Den Canariska Kulturen.

Med Andalusierna fick vi också deras spanska dialekt, inte läspljudet från centrala Spanien, och även deras olika och speciella efternamn. Vår affärsgata Calle Mayor de Triana vid gamla stan i Las Palmas, är ett namn efter en känd stadsdel i Sevilla. Las Palmas katedralSanta Ana har sitt namn efter katedralen i Sevilla. Våra Karnevaler som vi tagit efter Cádiz med sina fester och murgas, som blivit mycket kanariska under åren.

Allt detta och Rocio-jungfrun är traditioner som upprepas årligen på vår ö, Gran Canaria.

Även Sevillas Feria de Abril (Aprilutställningen) har sitt berättigande här på öarna, men med mera lokal betoning under den underbara våren här på ön.

En gång varje år, men på hösten, kommer hela denna stora Andalusiska brödrafamilj och sympatisörer till Teror för att fira La Romeía del Rocio. Dit kommer man den sista söndagen i oktober klädda i typiska kläder, med utsmyckade hästar och vagnar till trummor och pipors ljudliga takt. Från lantstället Finca de Osorio går processionen med Rocio- jungfrun fram till den stora kyrkan i Teror, för att möta Pino-jungfrun inne i kyrkan och den Vita Duvan, en tradition som man bevarar och upprepar varje år.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: