Plocka kantareller mitt i vintern!

Oso10Svampplockningsutflykt till Finca de Osorio

 

UTFLYKTER / VANDRING: Många vet inte att de kanariska skogarna under vintern ofta kryllar av svamp! Dessutom är det precis som i Sverige tillåtet att plocka dem på många allmänna platser. I mitten på december gjorde Skandinaviska Klubben en utflykt till en ”svampställena”, Finca de Osorios, som är ett fint utflyktsmål strax utanför Teror.

Foto: Leif Kempe
Text: Karin Bertilsson / Björn Ulfsson

Det är speciellt i Gran Canarias inre delar, uppe i bergen och i norr som svampen finns. Här liknar ju vinterklimatet ganska mycket en svensk höst med temperaturer runt 5 – 8 grader. Under en lite kallare och blötare säsong som 2008/2009, så är klimaet perfekt. Inte så bra för bad och strandliv kanske, men vem säger nej till att plocka lite kantareller mitt i vintern? När Skandinaviska Klubben i Las Palmas under ledning av Karin Bertilsson gjorde en utflykt till Osoriosgården utanför Teror, ett par mil från Las Palmas, så fanns det gott om svamp. Det var en blöt och regnig dag och svamparna gömde sig under lager av gamla bruna löv. Ett tips kan vara att ta med en liten trädgårdskratta för att kratta undan gamla löv så att man ser svampen bättre.

Det var måndagen den 15:e december som en grupp från Skandinaviska Klubben besökte det gamla kanariska godset, med sin säregna natur och smått surrealistiska trädgårdsarkitektur. För att ta sig dig åkte man buss från Catalinaparken vid 10:30. Därefter hämtade bussen upp ytterligare några utflyktsdeltagare vid Estadio Insular. Under utflykten tog man sig en välförtjänt paus där man åtnjöt pastasallad och vin, öl och kaffe med dopp i den våta men vackra parken.

Finca de Osorio

En höjdpunkt för många var att få höra Karin Bertilsson berätta ett av sina informativa och intressanta historiska föredrag, som denna gång handade om just gården Finca de Osorio.

Den här gården, som ligger en dryg kilometer utanför Teror, tillhör numera El Cabildo (som motsvarar ungefär ”Länstyrelsen”.) De köpte gården 1981 för att allmänheten ska kunna nyttja den för friluftsliv.

Den första ägaren var Gregorio Trujillo Osorio. Han bestämde år 1595 att gården skulle bli en fideikomiss dvs att hela egendomen inte fick styckas upp eller delas. Ingen mark fick säljas och dessutom skulle varje arvinge se till att värdet ökade för var generation. 100 guldmynt skulle värdet öka, oftast genom att man köpte upp mera mark och lade till den man hade. Av familjen Osorio var den sista arvingen en nunna och hon gav bort gården till släkten Manrique de Lara. När den spanska regeringen till sist beslöt att fideikomisserna skulle upphöra, år 1836 var ägaren ett barnbarn till den greve som oftast kallas ”tomatgreven”.

De förmögna som ägde stora gårdar ville ha exotiska växter och gärna djur också som statussymboler. De som inte kunde resa själva till främmande länder och hämta växter kunde alltid betala besättningen på något fartyg för att de skulle hämta hit exotiska trädslag. På det viset kom det hit jakaranda , araucaria, magnolia, camelia etc. Vi kan också se olika typer av ek här, det finns tom korkek. Äkta kastanj finns det också gott om. Dessutom finns det amerikansk platan och en nära släkting till amerikansk kermesbär. Rosenbuskarna som finns i trädgården har en utsökt doft. Bland de kanariska växter som finns här märker man speciellt den vackra ”Bicacarera”. Det är en endemisk slingerväxt som har stora klockformade blommor, ca 6 cm höga.Växtens namn på latin är Canarina canariensis och blommornas storlek och ljusröda färg gör att den är mycket uppseendeväckande. Växten är flerårig, under sommaren torkar stjälken ut och till hösten växer det ut en ny. ”La Bicacarera” som växten kallas populärt blommar mellan nov. och maj. Bären är stora och orangefärgade och ingick i den ursprungliga befolkningens föda. Familjen på gården hade också påfåglar, fasaner och svanar. Det finns här en sorts näbbmöss som är endemiska för den här delen av ön. De kallas Musaraña de Osorio. Bland fåglarna som finns här kan nämnas bofink, rödhake, koltrast, och hornuggla.

1880 hade man ett kungligt besök, det var ett privat besök som den brittiske kronprinsen Eduard gjorde här. Eduard var son till drottning Victoria och blev kung efter hennes död. Huset är på 1000 kvadradmeter och består av två delar, en i kanarisk traditionell stil som är från slutet av 1500-talet och en nyare del i brittisk stil från 1800-talet. Numera finns det ingenting av den ursprungliginredningen.Skolbarn och andra kollektiv kan hyra gården som fungerar ung. som ett vandrarhem. Det finns stora salar med bäddar. Skolorna kan också be om en speciell värd som tillsammans med barnens egna lärare tar med barnen runt på gården och låter dem deltaga i jordbruket och lära sig saker om natur.
Längre tillbaka fanns det ett femtontal familjer som arrenderade jorden. Det drivs fortfarande jordbruk på jorden men numera är det endast ett par familjer som bor där och tar hand om jorden och djuren. När skolbarn vistas på gården får de deltaga i arbetet för att se hur det går till.

Sus scrufa porcus –svart grisras från Afrika

När de första innevånarna kom hit från Afrika hade de djur med sig, getter, får och grisar. Grisarna var av den svarta rasen som tidigare var mycket vanlig i Afrika men som nu är ganska ovanlig eftersom stora delar av befolkningen är muslimer och de är inte intresserade av att föda upp grisar. Tidigare var det här den enda ras av grisar som fanns på öarna men på 1950-talet fick en politiker för sig att man skulle ta hit små rosagriskultingar från norra Europa. Till slut var det bara på ön La Palma som man fortsatte med den svarta rasen. Men klimatet här passar inte grisarna från norra Europa och de blir ofta sjuka. Man har nu börjat föda upp de svarta grisarna igen som är mycket mer motståndskraftiga mot sjukdomar. De får tex inte grispest. De här grisarna växer långsamt men de som har provat köttet säger att det är värt att vänta på för köttet har mycket hög kvalitet. Här på Osorio föder man upp grisar som man sedan delar ut till deuppfödare som vill ha. De förbinder sig att ha kvar djuren tills de har fått flera kullar och lämna en el. flera smågrisar till Osorio som i sin tur lämnar dessa till en annan gård. På det här viset undvikar man inavel. De har stora öron, skrynklig hud. Medelvikten för en galt är 170 kg och för suggor 130 kg. I snitt får de 8 griskultingar.

Man använder den här gården för återplantering av flera olika träd av den typ som ingår i Laurisilvaskogen. Det är ständigt gröna träd där tex den kanariska lagern ingår. På flera ställen i Europa och på spanska fastlandet finns det sjukdomar som attackerar almträden. Det är så stor risk att man pratar om att almarna kan komma att försvinna. För att förhindra detta ska man plantera friska almar här för sjukdomen har ännu inte kommit hit. Det finns flera mycket gamla eucalyptusträd på gården. Ett av dessa träd mäter 4,80 meter i omkrets. Eucaplytusträden kommer från Australien och Tasmanien. De planterades här för att man ville ha ett snabbväxande träd till virke. Verklig stor nytta av dem fick man när man byggde vägarna här för rötterna binder jorden och förhindrar att vägen rasar. Eftersom träden behöver mycket vatten torkar de upp vägkanterna. Bladen ställer sig så att solen kan torka upp vägbanan. Det är det femte vanligaste trädslaget här på ön. Numera vill man återplantera kanariska träd långs med vägarna men eucalyptusträden är mycket omtyckta och kommer inte att försvinna i första taget.

Osoriogården ingår i det skyddade området Parque Rural de Doramas. Här finns också en bergstopp som helt enkelt är en överväxt vulkankrater som kan bestigas om man har mycket god kondition och är rätt utrustad med vandringskäppar och grova kängor. Osoriotoppen mäter 968 meter. På gården finns bord och bänkar för den som vill äta medhavd matsäck men det är helt förbjudet att göra upp eld. Den som vill besöka Finca De Osorio behöver bara ringa 928 63 00 90 och be om tillstånd.

(Det kan tilläggas att många kanarier dagligen använder området som promenadområde och för rastning av hundar. Tillstånd är därför egentligen inte nödvändigt eftersom portarna oftast är öppna och vakterna sällan är där, men enligt lagen skall man söka tillstånd fär att besöka Osorio-parken. Vill man åka dit i en större grupp och vara säkra på att inte bli bortkörda är det därför bäst att söka tillstånd. Red. anm.)

Regler för svampplockning på allmän mark på Gran Canaria

Angående var man får plocka svamp så gäller följande: Det är bara på allmän mark som man får plocka svamp. Allmän mark (Monte Público) är alla ställen som tex grillplatserna Las Mesas, Los Llanos de Ana Lopez, Tamadabaskogen, Finca de Osorio och La Laguna de Valleseco mfl. Där gäller regeln att man får plocka lite för husbehov, inte för att sälja till restauranter tex. De ställen som brukar nämnas oftast i tidningsartiklar om svampplockning är Tamadabaskogen och Osorio så det är kanske där det finns mest. När det gäller privat mark så behövs det tillstånd från ägaren för att överhuvud taget få vistas på marken och naturligtvis också för att ta med sig något därifrån, som tex svamp. Den typen av tillstånd (som säkert är svåra att få för det är svårt att veta vem som äger marken) bör inte blandas ihop med de tillstånd som man behöver för att besöka vissa allmänna platser som tex Finca de Osorio.

Det är alltså viktigt att ta reda på om marken är privat eller allmän om man vill plocka svamp.

Karin Bertilsson

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: