Julbasar och Luciakväll Turistkyrkan och Engelska kyrkan

Foto & Video: Leif Kempe
Text: Gun-Britt Holgersson
I fredags gick den av stapeln igen – julbasaren i Skandinaviska Turistkyrkan som avslutas med Luciatåg. Stämningen var glad och gemytlig och många glada vinnare fick vinster med sig hem.

Klockan 16.00 slogs portarna upp och under några timmar var det en strid ström av människor som prövade på tombolan, lotterierna, åt julkorv med mos och rödkål eller avnjöt en kopp kaffe med hembakade lussekatter och pepparkakor. Stämningen var glad och gemytlig och många glada vinnare fick vinster med sig hem. Förutom det generösa tombolabordet kunde man vinna en finare middag på någon av Las Canteras restauranger och kaffe med dopp på olika caféer. Textilkonstnärinnan Gunnel Jansson hade skänkt många fina saker bl a fyra Barbiedockor med utsökta handgjorda kreationer. Ett hantverkslotteri med bl a en konstfullt hemvävd matta mm drog stor uppmärksamhet. De som inte vann kunde köpa fina julsaker och hembakat bröd.

När kvällen kom var det dags för Luciatåget. Sara Viklund som Lucia följdes av Evelina Lindh och Sara Arvidsson gången fram i den vackert smyckade kyrkan med stjärnhimmel och lysande julgran i fonden. Där satt också kören med levande ljus i händerna och tillsammans bjöd de på ett musikprogram som innehöll många älskade lucia- och julsånger.

Lars-Erik Holgersson band samman programmet med följsamt pianospel och Staffansvisan med stjärngossar följdes av Det strålar en stjärna med Evelina som solist till kören. Efter duetten En stjärna lyser så klart med Sara Viklund och Evelina Lindh kom den gamla dalakoralen Bereden väg som solosång av Sara Arvidsson. Publiken sjöng med i och njöt av körens Nu tändas tusen juleljusWhite Christmas. Gunnar Forsberg som brukar sjunga O helga natt var sjuk men ersattes av hela kören som med full kraft sjöng denna mäktiga julsång.

Under sången Vi tänder ett ljus i advent tändes ”Det brinnande hjärtat” som är en symbol för julens tid som gåvornas och omtankens tid. Publiken inbjöds att vara med i en hjälpaktion för föräldralösa barn i en by i Kenya som kommit med ett nödrop. Insamlingen gav 1500 svenska kronor som omedelbart skickas över.

Efter uttåget av Lucia och tärnor visade publiken sin stora förtjusning med applåder och tacksamma kommentarer. Sången We wish you a Merry Christmas fick bli avslutning på en gemytlig och berikande tillställning.


Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Lucia i Engelska Kyrkan

Text: Gun-Britt Holgersson
Foto: Leif Kempe
Vår älskade svenska tradition med Lucia och hennes tärnor är sedan länge befäst på Gran Canaria, i den lilla staden Sancta Lucia men också i Las Palmas.
Svenska skolan hade sitt fäste i Las Palmas från 60-talet och där växte seden med Luciafirandet genom generationer. Nu är de första barnen vuxna och föräldrar till dem som medverkar idag. Söndagen den 13 december var det dags igen för årets Luciatåg i engelska kyrkan.

Närmare 200 personer hade bänkat sig och en del stod i bakre delen av kyrkan när det vackra luciatåget skred in till de välkända tonerna från den sicilianska melodin Sankta Lucia.

Främst gick Lucia och barnen, småtärnor och tomtar, sedan följde det långa tåget med vitklädda körsångare. Trettioåtta personer deltog i själva tåget som lyste upp kyrkans fond med vackra levande ljuslågor.

Sångprogrammet med kända lucia- och julvisor varvades med textläsningar och legenden om den första Lucia från Syrakusa. Barnen och ungdomarna läste på svenska och spanska då publiken var blandad med svenskar och spanjorer.

Körsången och solisterna klingade vackert i kyrkans rika akustik. Musikalisk ledning stod Lars-Erik Holgersson för vid pianot och dirigent var Gun-Britt Holgersson. Årets lucia, Claudia, läste en luciadikt och kröntes sedan av prästen Lars-Olof Andersson med ett vackert halssmycke. Stjärngossarna sjöng sin Staffansvisa och barnen deltog i svängiga versioner av Tipp tapp och Pepparkaksvisa. De hade också en egen hjärteknipande luciavisa, instuderad av Margareta Eriksson, en älskad lärare som följt flera generationer i svenskundervisning.

Efter uttåget kom en brakande applåd som tack från publiken och sedan var det dags för kaffe med lussekatt och glögg med pepparkaka i den vackra trädgården där sommarkvällen bjöd på skön värme medan ljuslågorna fladdrade och alla njöt. Barnen släppte loss sin energi efter anspänningen och deras glada röster klingade på en härlig blandning av svenska och spanska.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: