En gotisk pärla på norra Gran Canaria

Stenbrytning med gamla anor i Katedral-staden Arucas

 

UTFLYKTER / STADSVANDRING / MUSÉER: Stenmuseet i Arucas ligger där man tidigare bröt sten och man kan fortfarande se var de sista stenblocken bröts ifrån. Bolaget Mecohersan har skapat ett litet museum som står öppet för allmänheten som en hyllning till generationer av duktiga stenhuggare. De vill att alla, personer från andra platser och även barn och ungdomar från ön ska kunna skapa sig en bild av hur det såg ut tidigare i denna stadsdel som till större delen bestod av stenbrott. De vill visa hur arbetet gick till så att inte denna tradition ska falla i glömska.

Text: Karin Bertilsson
Foto: Leif Kempe

När Skandinaviska Klubben i Las Palmas var ute på sin årliga Vårutflykt var det just Arucas, staden med den mäktiga gotiska katedralen, man besökte.  Cirka 60 personer deltog i utflykten, som utgick från huvudstaden med tre bussar. Utflykten inleddes med ett besök på stenmuseet i Arucas, varefter man drog vidare till den natursköna grillplatsen Lomo Jargón ovanför Arucas med fin utsikt över både Arucas och Las Palmas.

Här på El Museo de la Piedra, el. Stenmuseet visar stadens egen guide,  David Cabrera Guillén, som har forskat mycket om stenen och stenhuggarna i Arucas, hur verktygen såg ut och han berättar om vilka sysslor varje yrkesgrupp hade. På väggarna kan man se fotografier av stenhuggare från dessa trakter och man får också se exempel på de vackra föremål som skickliga stenhuggare har gjort, bla fåglar och ödlor i sten.

Förutom själva museet kan man se hur det går till numera när man gör dekorationer i sten med modern utrustning och man kan också beställa sten och marmor efter egna mått direkt här hos försäljaren som förutom Arucassten också säljer olika typer av sten från hela världen. Här på norra kusten, där vi kör nu, fanns det tidigare flera kurhotel i början av 1900-talet. Hit kom välbesuttna personer från Las Palmas som kom hit för att dricka brunn. Det var också vanligt att britter som hade tillbringat en längre tid i Afrika eller Indien kom hit för att vila upp sig och försöka kurera de åkommor som de hade skaffat sig på sina resor. Ett kurhotel som låg alldeles vid utfarten från Las Palmas hette Cristo Rincón och det är därför som man än i dag kallar den här platsen för El Rincón.
Klicka HÄR för att e bildspelet i storformat!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: