Orkidéutställning i Göteborg


Foto: Leif Kempe, Text: Gunnar Forsberg

Sveriges största internationella orkidéutstställning i Göteborg.
I helgen som gick, 25 och 26 september, var det en utställning för alla sinnen, säger en bland de 15 utställarna, privatpersoner och odlare.
Det finns gott om olika sorters orkidéer, närmare bestämt omkring 30 000 arter, (alla dessa är inte med på utställningen). Lägger man till korsade varianter kommer man upp i många fler.
I den grönskande och prunkande mångfalden här inne känns luften fuktmättad som i Amazonas djungel. Det är också slående att en orkidé kan se ut praktiskt taget hur som helst. Oansenlig som en röd liten knappnål till juvelerna i en stor, grön boll som på avstånd ser ut att stickas som en kaktus.
Thomas Andersson, som till vardags arbetar inom vården, mår som i paradiset när ha visar oss runt. Att han är en hängiven entusiast kan ingen tvivla på. Han bor i en tvåa på femtio kvadratmeter – och har 200 orkidéer.

Har han något proffstips till oss som tycker om orkidéer, men kanske inte har rätta känslan?
– Nej, tyvärr, svarar han. De vill ha mycket vatten och sällan.
Men ”sällan” är svårt att definiera. Det beror på rumstemperatur, på ljuset, på var växten står. Kort sagt: du måste nästan utveckla ett personligt förhållande till din orkidé.
– Du måste titta i krukan, inte på bladen, tipsar Thomas Andersson som har haft orkidéer som stått ett par månader utan vatten.
– Rötterna börjar krympa ihop och bladen börjar hänga. Men sedan vattnar du den ett par dagar och den är uppe igen. Man blir lätt smittad av Thomas Anderssons entusiasm, så det blir nog någon orkidé att vårda denna vinter.
Titta gärna in på följande hemsidor: http://www.gios.se/ och http://www.vsos.se/
Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: