Arucas – stenhuggarstaden i norr

Kyrkan mitt i stan

Den ”flitiga staden” byggde en katedral som bara fick kallas kyrka

Arucas kommun, eller Areucas som det hette före erövringen, formar en oregelbunden rektangel med 14 km kuststräcka och 7 erosionsraviner. Här finner vi många olika lager av vulkaniskt material. En tredjedel av kommunen är täckt av de lavor som sprutade ur Arucasberget för 300.000 år sedan under en utbrottsperiod som endast berörde norra och nordöstra delen av ön.
Arucas fick titeln stad år 1894 av den spanska drottningen Maria Cristina just för att folk var så arbetssamma här. I Arucas stadsvapen finns det en bikupa, som symboliserar människornas flit. Precis som i Telde och andra orter längre söderut började man odla sockerrör och sålde socker till norra Europa. Redan under 1500-talet fick man konkurrens från Västindien och det var då inte längre lönsamt att odla sockerrör.
Inflyttade från fastlandet hade som tradition att hugga sten och lärde ut detta till andra här i området. Man odlade också vindruvor en tid för tillverkning av vin men det var inte tillräckligt lönsamt och stora delar av befolkningen hade inte arbete och svalt. Under en tid producerade man
kochinillasköldlus för framställning av färgmedel men det tog också snabbt slut .

I Kanarieöarnas historia finns det gott om exempel på personer från norra Europa och även Skandinavien som har kommit hit och satsat sina tillgångar här för att hjälpa befolkningen till en bättre tillvaro. De har sett behovet av utveckling och ett exempel är ju den norska familjen Fred Olsen som numera har en av de viktigaste båtrederierna här.

Romfabriken

Romfabriken

En fransman, Gourie, bestämde sig tillsammans med några driftiga affärsmän här att göra ett nytt försök med sockerrörsodling ochman skaffade hit modern utrustning från norra Europa. När man tillverkade fint raffinerat socker för export fick man en biprodukt som man utnyttjade för tillverkning av rom. Ytterligare maskiner köptes in och snart kunde Romfabriken SanPedro framställa 300 liter rom på 24/dygn. Detta var i början av 1900-talet och gav staden ett ekonomiskt uppsving. Fortfarande har romtillverkningen en viktig roll, den säljs även på spanska fastlandet. Man odlar fortfarande lite sockerrör men de mesta sockret till rommen importeras. Bananodling är också en viktig aktivitet här.
Den berömda Arucasstenen består av trakit-fonolit och kan ha olika gråa toner. Ibland skiftar den nästan i blått. Den är en sten som är bra att arbeta med och det går att göra det mest fantastiska figurer. Arucas har lång tradition av stenhuggeri och flera generationer duktiga stenhuggare. Det bästa beviset är ju San Juankyrkan mitt i stan. All sten i kyrkan är huggen för hand på traditionellt vis. Kyrkan, som ofta kallas för Katedralen för sina imponerande torn i nygotisk stil, är en vanlig kyrka. I varje biskopstift kan det bara finnas en katedral och här på Gran Canaria är det Santa Ana katedralen i Las Palmas. Man började bygga kyrkan här i Arucas år 1909. Detta var för att fira att man hade fått titeln stad och att ekonomin blomstrade igen. Arkitekten var katalanen Manuel Vega March. Redan 1917 hade man invigning men utan att tornen var klara. När en av initiativtagarna dog blev bygget stående många år men till slut tog en Cabildo (ung. länsstyrelsen) över bygget och såg till att det blev klart.
Från början hade man tänkt göra 5 torn, det i mitten skulle vara högst men kostnaderna blev för höga och man beslutade att göra endast 4 torn varav ett fick bli högre än de andra. Det tornet är 66 meter högt.
En figur som är ca 1 meter hög och är formad som en blomma väger 3.000 kilo. Inne i kyrkan kan vi beundra de vackra fönstren med religösa motiv från den franska fabriken Maumejean et Freres. De stenhuggare som arbetade här dagligen blev också turistguider. Många bussar fulla med charterturister stannade till här för att beundra deras yrkesskicklighet. I bland när ingen präst var nära brukade arbetarna ta en paus och visa turisterna runt inne i kyrkan. Många drygade ut sina löner med lite dricks från turisterna på det här viset.

Arucasberget är en släckt vulkan. I slutet av 1950-talet lät man fylla igen den stora krater som fanns uppe på toppen för att man skulle kunna åka upp och njuta av utsikten.Det var markisinnan Doña Carmen Fernandez del Campo y Madam som bekostade detta arbete och det var länge den familjen som ägde restaurangen där uppe . Arucasberget är 412 meter högt.

Karin Bertilsson

Karin Bertilsson

Den förste markisen av Arucas fick sin adelstitel av kung Alfonso XIII år 1911 för sitt arbete med forskning och utveckling av jordbruks-produkter häritrakten. Detta medutvec kling av växteroch jordbruksprodukter är något man har fortsattmed här i Arucas kommun. El Cabildo (länsstyrelsen) har en institution här som utvecklar nya och bättre produkter.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Karin Bertilsson och Gunnar Forsberg; Foto: Leif Kempe


Comments

  1. Intressant! Och rekommendabel rom! För den som gillar Baileys rekommenderas Crema de Chocolate från Arucas, som klår originalet!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: