Gamla kulturella spel på Las Canteras

På Las Canteras var det uppvisning av:
Lucha Canaria, (Kanarisk brottning), El Tolete (en slags strid med kort käpp) och El Garrote, (Strid med längre käpp. Denna käpp ska vara minst lika lång som från axeln ner till marken.
På ett område på Las Canteras strand var det en stor uppvisning av traditionella kampsporter enligt gammal kultur.
Lucha Canaria utövas av vältränade män och är en slags brottning på sand. Man kan se det på TV och det är stora killar som utövar denna sport.
Det går ut på att två män, klädda i T-skjorta och korta byxor med en förstärkning i byxbenens kant, ställer sig mitt i en cirkel med sand som underlag, och så tar dom ett fast grepp i den andres byxben med ena handen och den andra ska hänga lös nere i sanden innan domaren blåser i pipan för start.
Då tar kontrahenterna ett kraftigt nappatag och försöker välta motståndaren. Det verkar vara en viktig taktik, för en lätt brottare kan med teknik och taktik välta en mycket större motståndare. Den som först faller har förlorat matchen.
El Tolete och El Garrote är en annan sort strid med en käpp, kort eller lång, och man ska försöka välta motståndaren med hjälp av käppen man har i handen. Man får inte slåss med käppen, para använda den för att motståndaren ska tappa balansen.
Historiskt går dessa käpp-fäktningar tillbaka till urbefolkningen på de Kanariska öarna. De flesta män var herdar och vallade sina får och kreatur på otillgängliga marker och använde då de långa käpparna för att hoppa över stup och skrevor och de korta käpparna för att försvara sig för de som stal kreatur för dom. Påminner om gamla berättelser om herdar på andra ställen i världen.
stranden var välbefolkad av utövare av denna riktigt gamla tradition. Några bilder kan beskriva lite hur det kan se ut och vilka grepp man tar på varandra. Dessutom finns det en bild som visar att barnen lär sig tidigt och tränar till att bli lika duktig som pappa, eller någon annan idol.
Text: Gunnar Forsberg. Bilder ur WIKIPEDIA


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: