En av Gran Canarias stora sevärdheter


CENOBIO de VALERÓN heter ett nätverk med 300 bergsgrottor. Det är en av de viktigaste arkeologiska fyndplatserna efter öns förhistoriska urinvånare.
Tidigare trodde man att grottkomplexet, som ligger i en stor klippa några kilometer öster om staden Santa Maria de Guía, (vanligen kallad Guía, uttalas Gia), var hemvist för Guancheprästinnor – Harimaguadas – som tillbad guden Alcorac. Eller så sa man att unga kvinnor av hög börd bodde här en tid innan giftermålet och intog en kaloririk diet för att förbereda sig för havandeskap.
Grottorna, belägna under ett valv av rödgul basalt, som om de låg i ett stort fiskgap, såg ut på håll som en klunga sval-bon av runda och rektangulära kammare. De kan nås via branta, vindlande trappor uthuggna i berget.
Tidigare historieskrivare blev alldeles hänförda när de såg Cenobio del Valerón – den rundade valvbågen, det komplicerade virrvarret av kammare, sammanbundna av gångar och trappsteg, samt tornen som stod på varje sida om öppningen och blickade ner över el Barranco, (dalen) .
Skapandet av detta underverk var sannerligen ingen liten bedrift av ett folk som inte ens kände till metall, utan bara hade verktyg av sten till sin hjälp. Vilken prestation!
Av säkerhetsskäl, och p.g.a. arbetet med att bevara och skydda platsen för eftervärlden, är stora delar av området avstängt. Det är inte längre tillåtet att på egen hand utforska grottorna, men det är fortfarande en fantastiskt upplevelse att klättra dit upp till de spektakulära grottorna och även se den fascinerande utsikten därifrån.  När man kommer dit upp får man bevittna lämningarna efter öns starkaste stenålderskultur.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Gunnar Forsberg Foto: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: