GRILL-utflykt med Skandinaviska klubben

Grillutflykt till Hoya de Cebada vid Santa Lucia.
Besök på åsnefarm vid Santa LuciaPå väg till grillen i Hoya Cebada, gjorde vi en avstickare till Donkey_Safari, som är en liten gård där det finns ett antal djur, t.ex. åsnor, getter, strutsar, m.m.
Åsnorna var ett mycket vanligt inslag i den kanariska vardagsbilden tidigare. Man såg åsnor som drog kärror mitt inne i stadstrafiken och åsnor på landsbygden som bar stora lass på ryggen . Dessa tåliga djur kan trots sin späda kropp bära mycket tunga lass under många timmar. De är också skickliga på att ta sig fram på smala och branta stigar i bergstrakterna.
Redan år 1450 tog spanjorerna åsnor till Fuerteventura från norra Afrika.
Så småningom förde man åsnor till de andra öarna också. På Fuerteventura anpassade sig åsnorna så bra att de blev snart alldeles för många. De åt upp all gröda där och i  gamla dokument berättar historikern om detta. De halvt förvildade åsnorna jagades och vid ett tillfälle, år 1580, fällde man 1500 åsnor. Numera har de kanariska bönderna bytt ut åsnorna mot moderna hjälpmedel som traktorer och bilar. En del åsnor har blivit ”omskolade” till att bära turisternas barn på ryggen och ett litet antal finns kvar i bruk hos bönderna.Besök på åsnefarm vid Santa Lucia
Man räknar med att det kan finnas ca 350 åsnor kvar i hela arkipelagen varav ca 200 på Fuerteventura. Det har bildats en förening som arbetar dels för att de kanariska åsnorna inte ska försvinna och dels för att de djur som finns ska få en bättre tillvaro. De organiserar marknader där djuren visas upp, som tex i Tejeda varje år. Experterna betraktar numera de åsnor som finns här på öarna som en egen underart av den afrikanska arten. En typisk kanarisk åsna har en mankhöjd på ca 110 cm, är ljusgrå i pälsen coh väger mellan 125 och 150 kg.
Sedan åkte sällskapet vidare till grillningen, och hur det var, ser man på bilderna som Leffe serverer.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat.

Text: Karin Bertilsson och Gunnar Forsberg; Foto: Leif Kempe 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: