Besök på hantverksmuséet Museo de Piedra i Ingenio

 

Museo de Piedra

UTFLYKTER / HANTVERK:

Det är en slingrande liten väg som leder en bit utanför samhället. När vi kommer fram ser vi en vid byggnad med lite speciella torn och tak. Vid ingången står det en handmålad skylt ”Museo de Piedra” som visar vägen nedför en ramp till en öppning in i en affär med massor av typiska hantverk från kvinnorna i Ingenio. Det är ett mycket prydligt hantverk som alla kvinnor lärt sig genom generationer.

 

Vi hade några måletapper och den första var Ingenio, byn en bit ovanför motorvägen, söder om flygplatsen.

När man kommer upp för backarna mot Ingenio ser man en byggnation som är lite annorlunda den vi ser i Las Palmas. Det är en mindre ort men verkar ha allt som är nödvändigt för ett normalt liv.

Vi kör förbi en Bilförsäljning ute vid den stora gatan, Supermarket, Farmacia, blommor över allt, prydligt målade hus, rondeller, m.m.

Vi frågar en person vid trottoarkanten om vägen till Museo de Piedra (Stenmuseet) och får reda på hur man kör.

Ingång JULKRUBBAN

Det är en slingrande liten väg som leder en bit utanför samhället. När vi kommer fram ser vi en vid byggnad med lite speciella torn och tak. Vid ingången står det en handmålad skylt ”Museo de Piedra” som visar vägen nedför en ramp till en öppning in i en affär med massor av typiska hantverk från kvinnorna i Ingenio. Det är ett mycket prydligt hantverk som alla kvinnor lärt sig genom generationer. Ett tidskrävande arbete som inte ger någon hög timlön, men som  kan förefalla dyrt vid första anblicken, men när man får reda på att det tar 5 – 6 månader att göra en duk, och inte får mer än 280 € så förstår man att timpenningen inte är överdriven.
Lite längre in i byggnaden är det likt

Gammal fin Potta

ett museum med ett gammaldags sovrum med den lilla pottan under sängen och klädskåpen vid sidan med tidsenliga kläder upphängda.

Vi går vidare ut genom en hög port/dörr till en patio på baksidan av huset. Där sitter två gubbar och dricker en pilsner och jag kommenterar något om att ”det verkar trevligt att sitta här…”  Då tittade en av dom upp och säger på bruten spanska, Aleman (betyder tyska)  Då var det samtalet avslutat, för tyska kan jag inte alls.

Vi gick igenom den frodiga växtligheten bland bouganvilla i alla färger och gröna väter av alla slag. I ena änden av pation kommer man in i ett kapell. Det ar mycket pyntat framme vid altaret, med blomster och annat vackert och vid väggarna lade vi märke till stora glasskåp med souvenirer av alla slag.

Carl XI Gustav, Silvia och Victoria  bl.a.

Gerd utbrister: Nä, men titta här!! Då var det foto på svenska kungen och drottningen då dom var mycket unga och från deras bröllop. Det var mycket märklig placering av dessa fotografier. (Jag tog kort på det och de finns med i Vimmelbilderna)
Så besökte vi den fasta utställningen av modeller från den bibliska berättelsen. Ett stort område med en mycket detaljrik byggnation i miniatyr. Man ser det på vimmelbilderna. Lägg märke till detaljerna och de fantastiska landskapen i miniatyr, föreställande Israel på gamla och nya testamentets tid. Här ska man ta sig tid att stanna upp och granska alla detaljer.

Kinesisk julkrubba

Till sista finns det en utställning av julkrubbor i miniformat från en massa länder. Det märkliga är att Kina har ett litet kinesbarn i krubban, Afrikanerna har ett litet svart barn i krubban, osv. En märklig samling från många länder.
När vi kom ut i solen igen, efter att ha pratat med kvinnan som sålde de otroligt vackra dukarna, kändes det att värmen kom tillbaka i kroppen efter de kyliga, mörka byggnaderna vi gått igenom den sista timmen.
Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat. Klicka F 11 för full skärm!
Text och foto: Gunnar Forsberg 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: