Festkväll på Kanariskt vis på takterrass i Viken

Trevligt folk äter gott och har det bra

 

På initiativ av folket i huset Brasilia, på La Naval-gatan i Viken, anordnades en riktig festkväll för ett trettiotal personer.

Kanarieliv var inbjudna att vara med och se hur det går till när man anordnar fest på Canariskt vis.
På översta våningen bor Bosse och Sonja och dom ställde sin fina lägenhet till förfogande för att alla inbjudna skulle få plats. Det var en underbart skön kväll så vi kunde vara utomhus hela kvällen. Folket i huset hade gjort lite olika rätter till ”knytkalaset” och det var rikligt med mat på bordet när allt var framdukat.

Bild från CD-skivan

Det som kanske utmärkte sig var den stora Pata de cerdo som Antonio hade tillrätt. En skinka på 12 kilo, tillrädd i ugnen på ett utmärkt sätt, smakade mums. Antonio skar upp stora  skivor till allas förtjusning. Innan maten borjade serveras, hördes musik ute i trappuppgången och in kommer Tuna de Informática in till sång och strängaspel. Det var 8 killar som utgör denna musikgrupp som kallas Tuna de Informática. Alla sjunger och trakterar något instrument.
I gruppen fanns Heraclio, ledare och spelar Bandurria, och varit med sedan november 2004; Ramses, spelar gitarr, juni 2006; Samuel, spelar Laúd, maj 2003; David, spelar gitarr, december 2000; Ángel, spelar gitarr, december 2000; Tirso, spelar Gitarr, december 2001; Rubén, spelar rytminstrument, februari 2009; Fabio, Spelar Bandurria, April 2010.

När Kanarielivs redaktör, Gunnar, frågade hur det kom sig att man hade en

Killar i TUNA i en paus

musikgrupp knuten till Universitetet i Las Palmas, berättades en historia som är ganska lång, men som i förkortad version säger:
År 1212, under kung Alfonso den åttonde, grundades i Palencia i Spanien det första ”Studium Generale”, förgångaren til det som senare skulle bli Universiteten. Till dessa Estudios Generales och till de som senare successivt följde på detta, anslöt sig unga studenter som visade sig ha talanger och det bildades d.s.k. SOPISTAS, föregångarna till de nuvarande Tunos. (Strängmusik och sångare.)

HERACLIO spelar Bandurria

Los SOPISTAS var fattiga studenter som med sin musik och sång, med sympatí och glädje vandrade runt i städerna och platserna där dom fanns och sjöng för en tallrik soppa (av det uppkom namnet SOPISTAS, och några slantar som samlades in efter ett musikaliskt uppträdande. Detta hjälpte dem att finansiera sina sturier och uppehälle.
Alla Sopistas var utrustade med en sked och gaffel i trä, för att kunna äta upp det dom fick av sina åhörare.

Tuna Informática sjunger Gregoriansk sång

Detta ”fenomén” spred sig från Spanien till hela Europa under medeltiden under namnet  Goliardos. De representerade universitetsbohemerna och levde som Juglares och Trubadurer.
Som historisk avslutning, påminnes vi av Jiménez Catalán och Sinúes och Vibiola, kända historiker från Zaragozas Universitet, som skrev:
”…..från dessa comparsas av tunos och sopistas har det vuxit upp män som regerat och styrt Spanien och har haft preeminenta uppdrag när det gäller författarvetenskapen, politiken och hela Spanska forumet.”

Vi, vanliga människor hade förmånen att få lyssna till och uppleva en riktig Student-Tuna denna kväll.
Deras klädsel är sydda som kopior av den utstyrsel som studenterna hade på sig för att få gå på universiteten i Spanien på 1200 – 1300 och 1400-talen.

Vi som ar med vill tacka arrangörerna och särskilt Sonja, Bosse, Inger och Donald för en mycket lyckad kväll.
Vi tackar också Antonio och Milagros som genom sin son Heraclio, som är en av Bandurriaspelarna, fick med sig musikanterna. Glädjen stod högt i tak!
KLICKA HÄR för att se bilder i storformat 

Text och Foto: Gunnar Forsberg


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: