CATALINAPARKEN rustas upp till ett ”nytt” Pueblo Canario

Institutionen för turism i staden Las Palmas, på Gran Canaria, planerar att före slutet av året omvandla Santa Catalinaparken och dess omedelbara omgivningar till ett nytt Pueblo Canario, som beräknas ska fungera som en magnet för att dra de tusentals turister varje år som kommer till huvudstaden med kryssningsfartyg som lägger till bara några meter från området.

Turistrådet, Pablo Barbero, vill att kryssningspassagerare inte bara ska ta sig ut på utflykter och annat, utanför stan, utan stanna här och få uppleva Las Palmas på gångavstånd.
Detta kommer att påverka Santa Catalina Parken och dess närområde från hamnen med samma namn.
Det ska bli bättre skyltning från hamnen så att folk hittar och blir vägledda. Dessutom ska man snygga upp en del byggnader i området, så att det blir inbjudande.Casa Fataga
Mitt i alltsammans kommer besökare erbjudas alla sorters folkmusik och dans från våra öar, samt gastronomi och hantverk.
Kärnan i detta nya Pueblo Canario blir det nuvarande huset Casa Fataga. Byggnaden har nyligen renoverats av kommunen och kommer att erbjudas till intresserade restauratörer för att prägla restaurangen så att det blir typisk kanarisk mat och miljö. Man vill också kunna erbjuda animerad folkmusik ”live” och dessutom ska de servitörer och lokalanställda vara klädda i typiska Kanariska folkdräkter.
För att genomföra detta kommer man att göra vissa förbättringar i miljön, en liten scen och ett definierat område där man erbjuder Kanariskt hantverk av olika slag.. För det senare vill kommunen ha direkt samarbete med  FEDAC, Cabildo Gran Canaria. 

Turisthuset cid Casa FatagaI Turisthuset och fastigheten intill, båda ritade av Miguel Martin Fernandez de la Torre, kommer att finnas ”chiringuito”, (en strörre kiosk) i metall och glas, som ska ge bra turistinformation för alla besökare med bättre kvalitet än den nuvarande. Där kommer också att finnas kontor till att hantera dessa framtida resenärer med information om alla typer av turistverksamhet.

Samarbete

På de bevuxna områdena av parken vill man också städa upp i det som redan finns. Det kommer att ge en grundlig ansiktslyftning för att företag som är etablerade där, särskilt restaurangterrasserna, ska bli mer attraktiva för turismen och de lokala nyttjarna. Barber säger att detta initiativ kommer att göras i ”nära samarbete” med restaurangägarna i området för att göra att turister ska vilja sitta bekvämt och äta där.
Även i området, vid polishuset, där det finns folk som spelar kort och schack, mestadels äldre män, ska det bli vissa kosmetiska förbättringar.Vy från AC hotellet
Rådet vill också stödja öppnandet av de lokaler som är stängda idag, eller nästan oanvända i området, såsom Tågstationscafeterian i byggnaden Elder, och La Alemana (den Tyska) i parken, kommer kommunen att erbjuda till spekulanter att öppna verksamhet igen, så att området ska sjuda av liv, som förr i tiden.

För att turister ska kunna komma till detta område av parken ska man göra i ordning vägen från Kajerna i Santa Catalina med trädgårdsplanteringar och dekorativa anläggningar ovanför bussterminalen.

Stora planer för Santa Catalinaparkens område. Hoppas det blir bra och att vi får se det förverkligat inom den närmaste framtiden, även om finanskrisen har ställt allt på ända.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat.

Ur La Provincia / Gunnar Forsberg; Foto: Leif Kempe


Comments

 1. Britt Söderström says

  Så positivt! Det har varit tråkigt att se parkens förfall. Hoppas på det bästa. Har minnen från 60- och 70-talen då det var mera liv och rörelse.
  Britt

 2. Arvi HYvärinen says

  HOPPAS DOM FÅR UPP EN SKYLLT SOM TALAR OM ATT DET FINNS EN BUSSTATION NERE I BACKEN.IDAG IRRAR TURISTERNA KRING PLATTAN O FUNDERAR VAR SJUTTON LIGGER DEN DET ÄR JU HELT O SKYLTAT NU ,BEDRÖVLIGT .

 3. Håller med Arvi! Vet inte hur många som frågat mig om vägen till bussarna!

  Dessutom: om det nu mot förmodan blir verklighet av planerna (vi har sett många komma och gå) så hoppas vi de integreras med planerna på linbana från El Muelle till Isleta. Pariserhjulet som ”utlovades” häromåret är nog definitivt begravet dessbättre.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: