Bakverksvimmel från Taxinge slott i Södermanland.

 

Taxinge slott

Taxinge slott är har gamla anor som sträcker sig till 1200-talet med namnet Näsby gård, från Vikingatiden.
För att göra en lång historia kort, finns Gustav Vasa, Sten Sture den äldre och ett antal andra namn med i historiebeskrivningen av gården.
Anders Wahrendorff tog över gården efter faderns bortgång och lät arkitekten Carl Christoffer Gjörwell göra ritningar i dåtidens moderna empirestil till den nuvarande huvudbyggnaden. Den uppfördes åren 1806-13 och har sedan dess inte genomgått några större förändringar.
I likhet med sin far bodde Anders von

Godsaker

Wahrendorff vintertid i Stockholm. En stor del av sommaren tillbringande han på Näsby. Anders son Martin von Wahrendorff var diplomat och skicklig tekniker. Han konstruerade den första moderna bakladdningskanonen, vilken blev en försäljningsframgång som ökade familjens redan tidigare stora förmögenhet.
————

Drömrulltårta

Senare ägare var Ernst Sjögren som drev jordbruket och hade ett stuteri, vilket gjorde Näsby väl känt inom hästavelskretsar. Ernst Sjögren avled 1969 och godset såldes till Södertälje kommun.
År 1983 bytte kommunen Näsby gods mot säteriet Tvetabergutanför Södertälje. Dock undantog kommunen ett mindre landområde kring huvudbyggnaden som den behöll. I denna startade två duktiga damer 1979 en liten kaffeservering som under åren växt till en konferensanläggning. Efter en grundlig renovering, såväl ut- som invändigt, står huvudbyggnaden nu väl rustad att möta en väntad efterfrågan.

Tårtbodet

Idag kallas anläggningen TAXINGE SLOTT, Konferens, Café & Festvåning.
Leif och Gunilla besökte Taxinge Slotts-Café och gottade sig bland alla underbara bakverk. SlottsCaféet presenterar sig så här:
Upplev norra Europas största kakbord med ca 50 sorters hembakat bröd. Allt från smörgåsar till delikata tårtor. Du avnjuter Ditt kaffe i biblioteket, eller om vädret tillåter, i slottsparken som ligger på en udde i Mälaren.

Sån är Kanarielivs Slottsreporter, GODISMONSTER kanske man skulle kunna kalla Leif, vår fotograf och reporter?
Tack igen Leif för ”godisreportaget” från Slottscaféet på Taxinge slott.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat.
Text: Gunnar Forsberg;  Foto: Leif Kempe


Comments

  1. Intressant! Men det är grymt att utan varning visa bilder på prinsesstårta och andra läckerheter! Tänk på oss i Las Palmas som inte kan handla dessa svenska specialiteter utan bara kan våndas!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: