Ett besök på trädgården El Jardin de la Marquesa

 Gri175

UTFLYKTER / LÄTTARE VANDRING: Den här fantastiska trädgården ligger ca 1,5 km utanför staden Arucas. Trädgården tillhör Markisinnan av Arucas och anlades av den förste markisen. Det var Don Ramón Madan y Uriondo Cambreleng y Duggi och han lät bygga palatset och anlade trädgården år 1880.
Parken här är mycket bördig tack vare de vulkanutbrott som var på norra delen av ön för några tusen år sedan.
Don Ramón Madan y Uriondo Cambreleng y  Duggi planterade där träd från olika länder.
Under slutet av 1800-talet var  det högsta mode och status att ha träd och växter från exotiska platser. De förmögna här på öarna brukade be besättningarna på de skepp som kom hit till hamnen för att bunkra drivmedel och vatten, att ta med sig frön från olika världsdelar.

Vårdagjämningen kom med strålande väder och det passade grillutflykten perfekt. Tillsammans med våra vänner från Syd blev vi 60 i ett glatt gäng. Vi startade med ett besök på Markisinnans trädgård där det finns 400 olika arter av träd och växter, tillsammans 2500, enormt vacker blomsterprakt. Därefter gick färden till San José del Alamo – vår grillplats. Medan vi väntade på att glöden skulle bli fin hade vi en tipsrunda med 12 kluriga frågor. Snittet på rätt svar blev 7. På grillarna kunde vi skåda, grillspett,entrecote,bratvurst mm läckerheter. I kombination med vinet steg stämningen och då plockade Svein fram Kubbspelet och vi körde några omgångar. Som vanligt hade Gerhard laddat ”dramaten” med vinster och lotter. Återigen en jättefin sammankomst./ Margona.

I bussen berättade Karin om trädgården:

El Jardin de la Marquesa.

Gri146
Don Ramòn Madan y Uriondo Cambreleng y Duggi fick sin adelstitel år 1911. Det var den spanske kungen Alfonso XIII som gav honom den titeln för de arbete han gjorde med att återplantera och experimentera med nya odlingar. Numera är det den fjärde generationen som har titeln.
Det som tidigare var familjens privata trädgård blev 1985 en plats som allmänheten kan besöka och njuta av.
Där uteserveringen ligger nu, var deras privata tennisbana placerad.
Runt palatset ser vi det som var den ursprungliga trädgården, där finns det mycket höga gamla träd, tex kamferträd. Det finns också små Gri149dammar och där går påfåglar fritt och spatserar. Där ser det ut ungefär som det gjorde när trädgården var privat.  Tidigare fanns det stora bananodlingar runt den privata trädgården. Nu har man planterat andra exotiska växter där och det finns totalt över 2.500 växter av 500 olika arter att beskåda i Markisinnans trädgård.
Förutom kamferträdet finns det kaffebuskar, Papayaträd, Passionsblommor, Korallträd från Sydafrika, Granatäppelträd, Magnolia, Bauhinia eller kamelfotsträd, också kallat orkideträd och massor av andra intressanta träd och växter att beskåda.
Det är populärt att fira privata fester i trädgården som tex. bröllop.
För närvarande är trädgården på 50.000 kvadratmeter men man planerar att bygga ut den. För mer information, se trädgårdens hemsida. Deras öppettider är när detta skrivs 2013.03.24 ;
Mån-lörd. 9.00-13.00 o 14.00-18.00 Söndagar och helgdagar stängt.

Klicka HÄR för att komma till parkens hemsida!

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Margona Andersson/Karin Bertilsson Foto: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: