Paraguayo, härlig persika från Spanien. Publiceras igen på begäran

Smaklig DonutspersikaI Spanien odlas mycket av den frukt vi får till Sverige och våra nordiska länder.
I närheten av Murcia vid Spaniens sydöstra kust, vid Medelhavet, finns många fruktodlingar och en av dem heter Frutas Esther.
När jag var barn och bodde i Argentina åt vi sådana persikor och jag kommer ihåg det fortfarande. Smaken, den mjuka yttersidan som av sammet, färgerna på utsidan och det vita köttet på insidan, den lilla kärnan som släppte från köttet när man bröt itu persikan, etc…
Vi köper denna frukt i Sverige genom Lidl, importerad från Frutas Esther i Murcia.
Här kommer lite information om just denna sorts persika, som i fruktkretsar kallas Paraguayo (betyder Paraguayisk) I Sverige kallas den även Donuts-persika.
Från Kina gick sedan frukten vidare till Japan och sedan till Persien, där Alexander den store upptäckte den och släppte den till Grekland. Frukten är köttig, söt och saftig, oftast vit, en liten kärna och deras ”hud” är oftast som röd sammet, och ibland orange.
Historiskt sett har konsumtionen främst varit på den inhemska marknaden, eftersom det är en ömtålig frukt och inte kan bevaras så länge. Med införandet av nya förbättrade sorter med längre livslängd, klarar man att distribuera den för att konsumeras i Europa, med exempellösa framgångar tack vare sin extraordinära smak.

Skillnaden på vanlig och Paraguayo

• Innehåll
Den är en mycket bra källa till fibrer, innehåller vitamin A och C, 50% av rekommenderat dagligt intag av vitamin A (betakaroten) och 10% av rekommenderat dagligt intag av vitamin C, /konsumerad frukt . Den är fri från fett, mättat fett och kolesterol. Bland mineraler är det mycket Kalium , och i diskreta mängder magnesium och jod. Paraguayos har en positiv inverkan på att skydda magen från cancer och kan även förhindra ångest och stress.
• Tips för förvaring och konsumtion: 

Mogna Paraguayos

Paraguayos rekommenderas att förvara i kylen och ätas i rumstemperatur. Paraguayos är en Klimaterisk produkt (mognar efter skörd), det senare mycket viktigt eftersom du kan bestämma hur den ska användas, antingen mjuk eller hård och krispigt och saftigt. Bara genom att du lämnar frukten en stund i rumstemperatur, kan du få den till en punkt av mognad till din personliga smak. Paraguayos ska främst konsumeras färsk men används även i sallader och sangria (typiskt i Spanien).

Text: Gunnar Forsberg
Foto: Internetbilder 


Comments

  1. Paraguaya tillhör stapelvarorna så här års här på Kanarieöarna. Vi köper dem i saluhallen i Las Palmas för € 1,40 / kilo just nu.

  2. Britt Söderström says

    En fantastisk frukt! Jag har nästan fått begär efter den. Tur att den finns i Sverige också. Att den var så nyttig också visste jag inte.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: