Den ”gotiska katedralen” i Arucas

 

04030708bUTFLYKTER / STADSVANDRINGAR: Den spektakulära 
närvaron av neogotiskt i San Juan Bautista-kyrkan, 
 byggd med handhuggen sten utan någon teknik eller 
mekanisering, gör att den populärt kallas 
katedralen i Arucas, även om den inte är det.
KYRKAN, som är den byggnad som arkitektoniskt 
symboliserar staden Arucas, är bevis på hantverksskickligheten hos de hantverkare som har genomfört byggnaden och som nu markerar kommunen. GC0547 (1)bByggandet av templet började den 19 mars 1909 och avslutades inte förrän 1977 genom att klockstapeln, nästan 60 meter hög, kröntes.

Projektet leddes av den katalanske arkitekten Manuel Vega y March, men byggnationen leddes av den kanariske arkitekten Fernando Navarro.
Kyrkan, nästan kvadratisk, har fyra fasader. Den viktigaste fasaden vetter mot norr (Plaza de San Juan). Eftersom kyrkan är fyrkantig finns det fyra ingångar, en från varje fasad.  Det slående klocktornet har varit den del av byggnaden som tog längst tid att bygga, med kula i toppen, började byggas 1930. 11031526bArbetet fortskred under ledning av arkitekten Rafael Massanet och avslutades inte förrän 1953. Arbetet återupptogs i 1962 till dess avslutning år 1977.
Inte bara de snidade stenmurarna utmärker detta fantastiska tempel, men ett annat slående inslag i byggnaden är franska fönsterglaset (1916-1928) från Maumejean et Frères. Interiören innehåller också bred konstnärlig skatt som är mycket sevärd.
Den som inte varit inne i denna ståtliga byggnad ska planera en bra stund till ett besök nästa gång du kommer till Arucas.

Text: Gunnar Forsberg, ur Mancomunidad de ayuntamientos del Norte de Canarias:   www.nortedegrancanaria.es
Foto: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: