Insikten om landskapet. Utställning om César Manriques konst.

Skandinaviska Klubben besökte en utställning om konstnären césar-manriqueCésar Manrique’s konst och hans arbete med att bevara naturen på sin hemö, Lanzarote.
Utställningen ägde rum på La Regenta, som är en utställningslokal som El Gobierno de Canarias driver. Byggnaden är från 1940-talet och var tidigare Fabrik för cigarettillverkning. Ett av de cigarrettmärken som man tillverkade var ”La Regenta”. Som utställningslokal invigdes den 1987. Titel på utställningen är La Conciencia del paisaje, (insikten om landskapet.) César Manrique ville skapa en medvetenhet hos befolkningen om vad bebyggelse bör vara.

CM016Det är svårt att bli profet i sitt eget land men César Manrique lyckades med detta. Få personer har en sådan förmåga att se möjligheterna i ett landskap och ta tillvara på dess resurser på det sätt som han hade. Lanzarotes svarta fält med lavasten ansågs inte vackra förrän César Manrique visade hur man skapar skönhet genom kontraster; de svarta lavafälten med vitkalkade hus, nära havet och med kanarisk flora som tål den starka solen. Han lyckades också få bort alla reklamskyltar längs med vägarna och såg till att inga hus hade omålade fasader och att det inte skräpades ned. CM006I början blev han hånad och utskrattad. Han fick lov att intrigera och riktigt spela ut politikerna mot varandra för att de till slut skulle lyssna på honom.
Manrique hade ett stort inflytande över de lokala bygg- och planreglerna på Lanzarote. Han såg öns turismpotential och arbetade för en sympatisk utveckling av turismen. En resultat av detta är frånvaron av höga hotellbyggnader på ön. Hotellens exteriörer är anpassade efter lokala traditioner i färgsättning och dekoration.
Hans mångåriga arbete med att bevara naturen på Lanzarote bidrog till att Unesco deklarerade Lanzarote Biosfärreservat 1993. César var en duktig konstnär men där hans talang verkligen kommer fram är som landskaps-arkitekt. Allt han gjorde var utsökt enkelt och han valde alltid naturliga material av högsta kvalité. ”Jag har aldrig någonsin sett ett annat landskap som har sådana Lanzarotemöjligheter som Lanzarote. Dess ljus och dess färger har en dragningskraft som jag inte kan förklara, det är kanske just den rena nakenheten. Där kan jag tänka klart, där finns min sanning….” Ur César Manriques dagbok från tiden i New York, 1965-1968. På flera av öarna finns det verk av César men det är på Lanzarote som man verkligen kan uppleva allt han gjorde. Där använde han sig av vulkanlandskapet med grottor och vulkantunnel bl.a. för att skapa Jameos del Agua som är en konsertsal inne i en vulkantunnel, och Cuevas Verdes. Det finns också en fantastisk utsiktsplats; El Mirador del Rio och hans eget hem som han byggde i fem håligheter i marken skapade av vulkanutbrott. Den 25 september 1992 omkom César i en bilolycka när han krockade med sin bil, en Jaguar.
Fundacion-Cesar-Manrique1Till hans minne har man bildat en stiftelse som ska bevara hans verk och se till att man fortsätter att bevara Lanzarotes speciella natur. Stiftelsen har också möjligheter att stödja unga konstnärer. De har sin verksamhet i det som tidigare var hans hem. Att skapa med total frihet, utan rädsla och utan strikta regler är en lisa för själen och öppnar vägen till livsglädjen.. Utställningen visar några tavlor från hans första period som konstnär när han fortfarande målade figurativt. Det finns ett stort antal tavlor från hans perioder med abstrakt konst och även en skulptur. Med hjälp av video och fotografier får man en uppfattning om hans arbete på Lanzarote. Det finns även en ”nostalgihörna” där det finns personliga brev från Manrique till vännen Pepe Damaso där han beskriver hur han ser på livet i New York. En utställning som är värd att besöka!
Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!
Text: Karin Bertilsson Foto: Leif Kempe/Marta Vega (Centro de Arte La Regenta) WIKIPEDIA, Red: Gunnar Forsberg


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: