Färgsprakande karnevalsfester i Vegueta

Karnev0706Den från den 15 februari inställda ”la Fiesta de la Sábana”, ”Lakansfesten” firades istället fredagen den 28 februari under gemytliga former i den gamla statsdelen Vegueta.
Frågan var om denna fest kunde mäta sig med förra lördagens lyckade, succéfest, ”Carnaval de Ayer”. Gatorna Calle Obispo, La Pelota och Calle Mendizábal var då helt fyllda med folk i alla åldrar, där man såg många familjer med sina barn, de flesta utklädda i alla möjliga fantasifulla kreationer. Uppfinningsrikedomen var stor och imponerande. Det var frapperande många män som tagit tillfället i akt att klä ut sig till eleganta damer, hårt sminkade med tjusiga håruppsättningar, iklädda kortkort och högklackat. På gatorna fanns det en mängd stånd utplacerade där det serverades förfriskningar och smårätter. Överallt vibrerade det av högt dunkande discomusik och uppsluppen karnevalsstämning, rop och skratt. Alla intryck svåra att beskriva, bättre att fånga i ögonblicket med kamera, bäst naturligtvis att se, höra och uppleva på plats.
Karnev0722Under ”Lakansfesten” på fredagen var tillströmningen av deltagare inte lika stor som vid den föregående festen men där var samma trevliga karnevalsstämning och glädjeyttringar, en riktig folkfest. Många var draperade i vita lakan som sig bör. Det vita lakanet kunde man få gratis på platsen och även hjälp med klädseln. Där fanns också många som klätt ut sig i god färggrann karnevalsstil. En del utklädda till historiska och välkända personer.
En Fidel Castro sågs gå omkring i publiken blossande på en tjock Havannacigarr.  En äldre välklädd kvinna,  som alltid finns med på denna fest, var ett omtyckt fotoobjekt. 8 st fantasifigurer, 4 meter höga, insvepta i lakan, tog sig fram på styltor i ett långsamt karnevalståg genom folkvimlet. Diskomusiken fick många i den allmänna glädjeyran att spontant och fritt dansa omkring. Det var två karnevalsfester som man gärna vill komma ihåg och återuppleva.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Bengt Jackloo.  Foto: Leif Kempe

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: