Karnevalsvimmel nr.6


Vi följer Karnevalen in i slutfasen.

Senast i tisdags, då det var allmän ledig dag för alla, var det många saker som hände i stan. Alla människor var på G överallt.

Karnav0786Det var Carnaval al Sol, (Karneval i solen) och det var mest på Las Canteras.
Trumslagargäng som går före och öppnar väg för de som kommer efter, Färggranna kläder och utsmyckningar som i solen blir väldigt varmt, MEN…det lär ha varit ganska skönt att det inte blev så varmt (för de påklädda) men för de dåligt klädda, (mest flickor och kvinnor) var det säkert kallt i snålblåsten.

Det var ju röd flagg på hela Las Canteras men surfingVinterv021 var igång på de bästa ställena med höga vågor.
På klädfantasierna var det inget fel. Helt otroliga dräkter för stora och små. De flesta höll sig nog varma genom att dansa i tåget.

Så barnens kortege.
Karnev0809Barnen njuter lite extra när dom får vara med och synas. Det är ju så i de flesta sammanhang och länder. Inget undantag här.
Föräldrarna hade kostat på barnen en förmögenhet för att dom skulle vara fina, och man kunde se vilken lycka som spred sig i de unga ansiktena.

Tisdagskvällens stora dragplåster var showen med Karnev0839presentation av alla kroppsmålningar och sminkningar. Den ena värre en den andra, men alla fick vara med och visa upp sig.
Bland det värsta var nog en höggravid kvinna som bara hade ett litet skydd för könsdelen, målad i grön färg, som gjorde samspel med den övriga kroppsmålningen. Sexigt,Karnev0841 vågat, utstuderat och färggrant, men…….ojojoj.
Vi lämnar det till allmänt tycke. Du ser det på bilderna om du klickar på (
här, men lite längre ner på sidan och i rött)

NÄST SISTA DAGEN I KARNEVALEN. Fredagen

DRAG QUEEN GALA.  Kl 21.

Det är kanske det mest uppseendeväckande islaget i hela Karnevalen.
Det är Männens kväll, då man utstuderat in i minsta detalj klär ut sig (eller rättare sagt, klär av sig så mycket som möjligt utan att väcka skandal).
Detta samlar den största publiken och då är det biljetter för att komma in, som gäller. Förköp nödvändigt, men det är troligtvis för sent att få tag så här sent. Men man se det på TV, om du har tillgång till spansk TV.
Det startar kl. 21 på fredagskvällen och håller troligtvis på till midnatt.

SISTA DAGEN i KARNEVALEN 2014

Sardinens begravning.

Det något man undrar över: Är folk kloka?
Från långt nere i stan, Plaza de la Feria, startar klockan 19, ett sorgetåg på gatan León y Castillo, där tiotusentals människor är med och går flera kilometer i ett tåg enda fram till VIKEN på Las Canteras. Det tar en bra tid att gå den sträckan och det går sakta och värdigt.
Kvinnorna, de flesta, är svartklädda med svarta hattar och flor. Det går och gråter ut sin sorg att Sardinen är död och ska begravas (kremeras).
När alla kommit fram till viken, sprids folket ut över sandstranden och slutfasen kan börja.
Den stora uppblåsta plastsardinen, med stora rödmålade läppar, tas varligt om hand och förs ut till en flotte som ligger ankrad ute i vattnet. Där finns det redan folk som ska utföra kremeringen av den stora fisken, Sardinen.
Inne på stranden står flera tiotusentals människor och väntar på signalen, så sardinen brinner upp. Då brister all ut i ett jubel och handklappning och så börjar det fantastiska fyrverkeriet (om det nu blir något sådant i år, för förra året hade man slopat det av besparingsskäl)

Så blir det söndag och alla är hemma och sover för att orka gå upp till jobben på måndag. Då börjar dessutom fastan som varar till påsken. Då ska man förbereda sig för ett lugnare tempo med påsken och dess budskap i sikte. Det blir en annan sak. 

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat! Klicka även på bilderna i texten så blir dom större.

Text: Gunnar Forsberg  Foto: Promoción de Las Palmas de Gran Canaria/Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: