NYHETER från Kanarieöarna. vecka 18

Nyheterna flödar in på en redaktion och här har vi tillgång till Canarias7, La Provincia och Canarias Ahora, (digitala tidningar).
Denna vecka ska vi plocka upp lite som vi hoppas kan vara av intresse för våra läsare.

1. Lägenhetshotell omvandlas till 4 stjärniga hotell.

BIld ur El Palmars hemsida

BIld ur El Palmars hemsida

Vi läser att i Playa del Inglés omvandlas Apartamentos El Palmar till hotell med 4 stjärnor och dessutomblir det ytterligare 22 rum.

En stor ombyggnad på det 45 år gamla Apart-hotel EL Palmar, börjar redan i maj och kommer att förvandla den gamla byggnaden till ett hotell ****.
Myndigheterna har gått hotellbranschen till mötes genom att tillåta ombyggnader och renoveringar till en bättre kategori.
Man beräknar kostnaderna till 3,3 miljoner €.

2. I Valsequillo var det i söndags ”Jodgubbens dag”, plus en tävling om den godaste och finaste tårta/efterrätt, gjord med jordgubbar.
Kommunen Valsequillo och jordgubbsodlare i samhället, ska ställa 700 kilo jordgubbar till alla deltagarna för alla som kommer till ”Jordgubbens dag”.07033203b Det blir ett kalasande på de röda frukterna. När detta skrivs är inte vinnaren fastslagen ännu.
Valsequillo är den största producenten av jordgubbar, (FRESAS på spanska), på Gran Canaria. 95% av jordgubbarna på ön kommer från Valsequillo.

3.  OSTENS Mecka, GUÍA.
Ett hundratal mjölk- och ost- producenter i Guíaområdet tävlade på söndagen om den bästa
osten.
03020098bMan kallar Guías ostar för QUESO de FLOR. (BLOM-Ost), men orsaken till varför de kallar det så, är lite kryptisk.
Man använder antingen mjölk från Får, Ko eller Get. I vissa fall blandas två eller alla tre. Det påverkar smaken.
Till jäsningsprocessen, eller ostmassan, kronärtskocka, tistel, och särskilt arten Cynara Cardunculus. Scolymus, Ferocísima och Cynara-tistelblommor som kan skördas i april och maj. När blomman klipps, förvaras den för att förhindra dess uttorkning för att använda den sedan i en lämplig dos till ystningen.
Beroende på vilken typ av löpe som används i processen, kan användas kokonger från tistel, och för den ”ostmassan” används för koagulering magen från ett lamm torkad och mald. Den så kallade ”QUESO MEDIA FLOR” ( Ost med hälften blomma )  används till löpe både lammage och tistel, vilket ger en mildare smak.
Enligt uppgift ställs dessa ostar ut på internationella Ostmässor och just GUÍA-osten har vunnit ett antal priser.

Text: Ur tid, La Provincia och Wikipedia, Gunnar Forsberg, Foto: Leif Kempe och ESPAÑA Newsletter.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: