Konstvandring vid San Telmoparken

Kanarieliv blir inbjuden när Skandinaviska Klubben gör utflykter av olika slag.
Denna gång var det en Konstvandring i Las Palmas centrala delar, kring  San Telmo-parken i februari 2014.
Karin B
Vi låter Karin Bertilsson berätta vad det ska handla om idag:

Casa Palacio del Cabildo, Teatro Cuyás och calle Perojo.

Vår vandring startar i San Telmoparken, som har fått sitt namn efter yrkesfiskarnas skyddshelgon San Telmo, helige Telmo.
Parken hette tidigare Parque Cervantes, för att hedra författaren till romanen Don Quitote, men alla kallade parken för San Telmo efter det lilla kapellet där.11020919b

Där Bravo Murillogatan nu går, gick den gamla stadsmuren som skulle skydda staden från piratattacker.
I mitten av 1800-talet hade stadsmuren ingen funktion och låg delvis i ruiner. Man rev den helt och byggde den ”Nya gatan” som sedan fick namn efter ministern Bravo Murillo. Han var den som bestämde år 1852, att Kanarieöarna skulle bli frihamnsområde och därmed slippa många avgifter vid export och import.
10111890bBusstationen  ligger nu där Las Palmas första byggda hamn låg. Det var endast en lång pir ut i havet, utan några vågbrytare och det var en farlig hamn eftersom läget var olämpligt.

I närheten ligger Teatro Cuyas. Redan i slutet av 1800-talet fanns det en stor gård där man hade Teatro Cuyáscirkus och där man också hade varitéteater och tuppfäktning. Arkitekten Miguel Martin Fernandez de La Torre ritade en byggnad för den här gården på 1940-talet.
Myndigheten Cabildos bildades år 1912, eftersom det fanns ett behov av en myndighet som sträckte sig utanför de olika kommunerna och inbegrep varje ö. Några av de områden som Cabildo har ägnat sig åt är:

-Granja Agricola Experimental

-Det Historiska Arkivet och Museo de Bellas Artes i Columbushuset
-Förbättringar på flygplatsen Gando
-Vatteninstallationer
-Under åren 1945-1960 var Matias Vega Guerra president för El Cabildo.
Under hans tid gjorde El Cabildo många viktiga insatser, bl.a, Restaurante Mirador La Silla i Arinaga.
Han ville dessutom bygga en linbana från Arinaga ned till någon annan by.
Casa Museo León y Castillo och Konstmuseet Museo de Nestor

-Man återplanterade skog, gjorde förbättringar av vägnätet, byggde nya skolor och även bostäder för fattiga. Man byggde lasarettet för tuberkulossjuka El Sabinal.

Under många år höll El Cabildo till i hyrda lokaler men på slutet av 1920- talet bestämde man sig för att uppföra en byggnad speciellt för denna EL CABILDOmyndighet. Det var arkitekten Miguel Martin Fernandez de la Torre, född i Las Palmas 1894, som fick uppdraget.
Projektet till La Casa Palacio gjordes under åren 1929 -1932. Sedan skulle allt godkännas i Madrid och man började bygga 1937.  1942 var bygget klart. Från början var det 3 våningar men inget torn.
Det var Miguel Martin som ville att byggnaden skulle ligga just där och vara vänd mot Vega de los Arenales – den nya staden. Med denna viktiga byggnad förenade man de gamla stadsdelarna med de nya.

Han ritade byggnaden i funktionalistisk stil med mycket rena linjer, detaljer som runda fönster och mycket moderna möbler. Han ville att rummen skulle vara enkelt inredda utan alla de dekorationsdetaljer som institutioner brukar ha. Trots att det var Miguel Martín som gjorde ritningarna var det en annan arkitekt, Eduardo Laforet som fick uppdraget att bygga La Casa Palacio del Cabildo. Det var han som lade till tornet för att ge byggnaden en lite mera klassisk stil. När det var dags för invigning av Casa Palacio Cabildo sade Presidenten för El Cabildo:

”Jag kan inte avgöra om denna byggnad är vacker eller ful….bra eller dålig.. Men jag vet säkert att innanför dessa murar har vi den kanariska själen och i den här byggnaden finner vi verket av de bästa kanariska skaparna i denna tid..”
Konstv017
Inne i Salon de Plenos, mötessalen, finner vi Jesus Arencibias (1911 -1993) fantastiska och färgstarka murmålningar som är en hyllning till alla kanarier och alla arbetare. De visar scener ur yrkesfiskares liv med dramatik när någon druknar och glädjen när fisket har gått bra.

Mycket nära Cabildo, på C/Tomás Morales, ligger en bensinstation som också är ett verk i funktionalistisk stil av Miguel Martín.Vackra hus
Vandringen fortsätter mot calle/Perojo med sina vackra husfasader från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Den här gatan skulle bli den nya huvudgatan mot norr och fortsätta ända bort mot La Isleta. Men det blev istället Leon y Castillo, alltså fortsättningen på Triana som blev huvudgatan. C/ Perojo blev platsen där man provade sig fram med en ny typ av byggnader mellan 1904-1931. Många av husen är verk av arkitekterna Laurano Arroyo, Rafael Massanet och Fernando Navarro. Gatan har fått sitt namn efter diputado/riksdagsman, José Perojo y Figueras 1853-1908, Kanarisk representant en Consejo de Los Diputados 1905-1907
Gatan som helhet är numera kulturminnesmärkt (Sitio de Interes cultural).

Här slutar Karin Bertilssons berättelse från denna vandring. Tack Karin för strålande Guidning!

För den som vill göra en egen vandring, så rekommenderas just denna del av stan för att gå bland små smala gator och vackra hus. På calle Perojo har en av redaktörens vänner en butik för handikappmaterial. Hon har jobbat i 40 år i den branschen och håller just på att överlåta butiken och affären till en ny yngre ägare.

Leif Kempe var med och fotograferade som vanligt, och har har gjort ett bildspel av dessa bilder.
KLICKA HÄR, så får du se fotografierna i storformat som bildspel.

Text: Karin Bertilsson, Skand. Klubben i Las Palmas; Redigering: Gunnar Forsberg; Foto: Leif Kempe.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: