Det amputerade fingret

Såhär såg det ut i Agathe innan en storm amputerade "Guds Finger" 2005. Foto: Bengt Björnekärr

Så här såg det ut i Agathe innan en storm amputerade ”Guds Finger” 2005. Foto: Bengt Björnekärr

Ibland drabbas Kanarieöarna av vad man kan kalla extrema väderförhållanden. De är ofta inte särskilt långvariga, men intensiva, och kan skapa stora materiella och ekonomiska skador. Just nu har vi haft ett par dagar med på vissa ställen exceptionellt stor nederbörd. Det gäller främst byarna längs den östra kustlinjen på Gran Canaria som i t.ex La Garita, Ojos de Garca och Arinaga.

Text & Foto: Bengt Björnekärr.
Det har skildrats i den svenska pressen som om hela ön skulle vara dränkt och släkt och vänner hör av sig och undrar om vi har klarat oss utan flytväst. Så farligt är det inte. I t.ex. huvudstaden Las Palmas. Även här bildas det små sjöar då dagvattenavloppen inte klarar av att svälja allt vatten som kommer på kort tid. 100 liter per kvadratmeter på en timme är inte ovanligt. Det är detsamma som 100 mm nederbörd, som man betecknar det i Sverige. Visst kan en och annan turist vittna om att det fått sig en ordentlig dusch från ovan då varningstiden är ganska kort.

Faran verkar över för denna gång – solen skiner åter och det är 27 grader varmt. Regnet gjorde

Guds Knytnäve? Så här ser det ut idag i Agaethes hamn, Puerto de las Nieves, efter att en storm tog "Guds Finger" under en storm 2005. Foto: Bengt Björnekärr

Guds Knytnäve? Så här ser det ut idag i Agaethes hamn, Puerto de las Nieves, efter att en storm tog ”Guds Finger” under en storm 2005. Foto: Bengt Björnekärr

att vissa arrangemang fick ställas in här i Las Palmas som t.ex. gårdagsnattens halvmara och den vanliga söndagsmarknaden. På landsbygden fick man stänga av flera vägar beroende på rasrisken.

STORMEN TOG FINGRET

Är det inte nederbörden som ställer till det, så kan det vara stormen. Ett sådant tillfälle inträffade den 21 november 2005 när stormen ”Delta” drog in över ö-gruppen. Störst skada orsakades på Gran Canarias nordvästra del. Tallskogen på vissa delar jämnades med bergssidorna, men den allvarligaste och mest bestående skadan drabbade ett av Gran Canarias mest kända land- (sjö)-märken, ”El Dedo de Dios” (guds finger). Det är beläget i den lilla hamnen Puerto de las Nieves. Stenformationen det gäller – närmast liknade en stor rauk – har i alla tider stått som en prydnad i hamnbassängen och dragit massor av besökare till denna nästan heliga stenstod. Hamnen ifråga tillhör Agaetes kommun och är terminal för Fred Olsens färjor till Tenerife.

När stormen rasade som värst bröts fingret av och föll till botten i småsmulor utan att kunna restaureras. Frågan om återskapande har varit uppe många gånger för att bibehålla attraktionen och få turister att vallfärda till Agaete, och inte minst restaurangerna i hamnen.

Nu visar det sig att går nästan lika bra med ett amputerat finger. Kommunens PR-ansvariga har helt enkelt i sin reklam bortsett från att ”fingret” inte längre pekar mot himlen och allt ger intryck av att se ut som förr.

Turister och ö-invånare kommer fortfarande troget till det gamla fiskeläget, men får förstås nöja sig med att enbart se fundamentet till ”guds finger”.

Puerto de Las Nieves är fortfarande otroligt vackert, trots att bara fundamentet av den berömda stalaktiten finns kvar. Foto: Bengt Björnejärr

Puerto de Las Nieves är fortfarande otroligt vackert, trots att bara fundamentet av det berömda naturmonumentet ”Guds Finger” finns kvar.
Foto: Bengt Björnekärr

 

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: