En söndag i Puerto de Las Nieves

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

UTFLYKTER:  På Gran Canarias nordvästra del ligger kommunen Agaete. Huvudort är byn Agaete och tillhörande hamn Puerto de las Nieves. Idag har det gamla fiskeläget utvecklats till en hamn för färjetrafiken till grannön Tenerife och en mycket populär turistort.

Text & Foto: Bengt Björnekärr

Puerto de las Nieves är fortfarande ett fiskeläge som förser restaurangerna på platsen med färsk fisk, vilket lockar många att besöka fiskeläget under lördag-söndag för att få äta riktigt nyfångad fisk och skaldjur.

Den blåvit-målade byn har mycket att locka med, som rättfärdigar resan.

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

Stort antal restauranger erbjuder, som nämnts, färsk fisk och skaldjur. För den som känner för att ta sig ett dopp går det bra i direkt i hamnen eller i den naturliga poolen, som ligger vid strandpromenaden.

Har man tid med en liten promenad genom byn, kan man upptäcka många små trevliga utsmyckningar och gamla fiskestugor. I byns kyrka kan man se skyddshelgonet, som givit fiskeläget sitt namn.

Till Puerto de las Nieves kan man åka kommunalt med en Globalbuss.

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

Sedan gammalt har Puerto de las Nieves även haft stor dragningskraft på turister genom den raukliknande stenformation står i hamnbassängen. Den kallas för ”Guds finger”, eller på spanska Dedo de Dios. Toppen på denna lavaklippa kunde man se något som liknade ett finger. Det pekade mot skyn – därav Guds finger.

Tyvärr gäller inte detta längre. I november 2005 hemsöktes Kanarieöarna av Karta över Gran Canariaen kraftig storm, som fick namnet ”Delta”. De kraftiga stormvindarna knäckte stora arealer av tallskog i trakterna ovanför Agaete och dessutom blev fingret amputerat och föll till botten i småbitar. Det gick inte att återställa denna emblematiska symbol så nu står klippan där utan sitt finger.

Det verkar inte betyda så mycket för de turistansvariga kör vidare med sin reklam för Dedo de Dios och turisterna kommer gärna till Puerto de las Nieves ändå.

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: