Vy ovanför molnen från Tamadaba

Trött på grådaskigt och trist väder ? Åk ovanför molnen!

UTFLYKTER / BILTURER: När det är trist väder längs kusterna så finns det bara en utväg… att åka ovanför vädret!

Den här fantastiska vyn kan upplevas från bergstoppen Tamadaba, bara några mil upp i bergen ovanför Las Palmas.


Upplev ”ett hav av moln”

Det här vita ”havet” är inte alls vatten – åtminstone inte i vätskeform – utan ovansidan av de moln som ibland skapar ett sån’t förtretligt ”gråväder” i Las Palmas.

Gran Canaria har ett mycket besynnerligt klimat.

Trots att ön bara är cirka 20 mil i omkrets så finns det fyra olika klimattyper på ön. Vintertid kan man ibland uppleva allt från snö till stekhett ökenklimat, med bara några mil emellan.

Olika typer av vindar skapar avskilda områden med mikroklimat, vilket är anledningen till att södra delen av Gran Canaria får mycket sol och relativt lite regn, medan Las Palmas och den norra delen av Gran Canaria har ett betydligt fuktigare klimat.

Så om du upplever trist och grått väder nere vid kusten – ryck upp dig och hyr en bil!

Soligt och klart väder sällan är långt borta på Gran Canaria. Bor du i Las Palmas, så lär du uppleva den här typen av gråväder ganska ofta under vinterhalvåret. Och vill du inte åka ner till syd och ligga på playan, så går det till exempel alldeles utmärkt att åka ovanför vädret, och vägen dit är betydligt kortare. Åtminstone fågelvägen… i realiteten tar det förmodligen längre tid att åka de två, tre milen hit upp än att åka till Maspalomas. Den som en gång åkt längs de kanariska bergens ”serpentinvägar” vet vad vi menar.

En dag när det är molnigt i Las Palmas kan vi på Kanarieliv! särskilt rekommendera en tur upp i bergen!

Ofta är landskapet extra dramatiskt när solen skiner fram mellan mörka moln. Dimman i bergen skapar slöjor som ofta ger en fantastiskt ”fotogenisk” effekt för den som är foto- eller måleri-intresserad. En av de mest sevärda vyerna är från toppen av Tamadaba, där man kan se ovanför det täcke av moln som brukar lägga sig ovanför Las Palmas och den norra delen av ön.

Åk till bergsstaden Teror, och fortsätt genom staden upp mot Artenara om du vill se den här fantastiska syn med egna ögon. Molnen rör sig sakta, sakta i vinden, vilket skapar en effekt som påminner om ett ”pulserande snötäcke”.

Det är lätt att bli sittande i timmar och bara stirra på skådespelet som breder ut sig över havet framför en. Tamadaba har ett meditativt lugn över sig, som är väl värt en pick-nick fram på vårkanten, när värmen börjar komma i bergen, och vårblommorna slår ut.
Utsiktsplatsen över molnen vätter västerut, och det är skönt att sitta bland tallarna och njuta av eftermiddagssolen, speciellt på sommaren då luften här uppe är både klar och varm.

Solnedgången vid Tamadaba är något alldeles extra.

Klara dagar kan man tydligt se ända över till Tenerife, där Teide, Spaniens högsta berg, mäktigt tornar upp sig som om det vore bara ett stenkast bort.

Text: Björn Ulfsson Foto: Terri Casella


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: