Kanarieliv på utflykt Del 2 Lindau/Liechtenstein

Lin002På östra stranden av Bodensjön på gränsen mellan Tyskland, Österrike och Schweiz ligger staden Lindau. Den ligger på en ö med samma namn. Ön är ansluten till fastlandet med en bro och en banvall. Namnet Lindau betyder ”ö där lindar växer” och namnet nedtecknades 882 av en St. Gallen munk och vapenskölden visar en rotad grön lindkvist i silver. 1836 skapades en ny hamn med sinaLin006 landmärke lejonet och ”nya fyren”, den sydligaste fyren i Tyskland och den enda i Bayern. Hamnen trafikeras av alla de färjor som korsar Bodensjön. Det 18 meter höga lejonet står vänt ut mot sjön. I hamnen på strand- promenaden står även ”mangenturn” den gamla fyren, , det fem våningar höga kvadratiska tornet med Lin027ett kaklat torntak. Det var i bruk 1180-1300. En sägen säger att en jungfru blev inlåst i tornet för att skilja henne från hennes älskare, men han klättrade upp på hennes fläta och än idag hänger hennes hår ut Lin009ifrån tornfönstret. Det gamla rådhuset byggdes 1422 i gotisk stil 1576 byggdes det om med en vacker trappgavel i renässansstil. Klockorna på spetsen av gaveln är från 1617. Fasaden är prydd med en stor täckt trätrappa, som mynnar i ett burspråk .Sydgaveln är dekorerad Lin017med1800-tals målningar från Lindaus historia. Det nya rådhuset är beläget intill det gamla, även det en vacker byggnad och dagligen kl 11:45 låter det från klockspelet. År 1180 byggdes kyrkan St. Stephan och Lindau verkade då som en kejserlig stad. Ursprunget till Vårfru- kyrkan, som ligger jämsides med St. Stephan är från år 810.Den fick sitt namn efter den stora branden 1728. 1748-1752 återuppbyggdes kyrkan i barockstil, inne i kyrkan finns takmålningar i barock och interiörer i rokokostil samt påkostad röd-gul inredning. 1987 kollapsade taket i skeppet, det har sedan renoverats.
Lindavia fontänen är av röd marmor och invigdes 1884. Lindavia bär en lindkvist och är stadens skyddshelgon och figurerna runt fontänen symboliserar Lindaus rikedomar sjöfart, fiske,vin och jordbruk.
KartaKanarielivs resa fortsatte till det lilla furstendömet Lichtenstein.
Kejsar Karl den sjätte upphöjde 1719 Vaduz-Schellenberg till ett fursendöme med namnet Lichtenstein. Trots furstendömets storlek kan det delas upp i tre topografiska områden Rehnsänkan belägen 450 m ö. h. Med toppen Grauspitze 2599 m. Cirka 25% är skogsklätt och till stor del med planterad skog och fattigt på övriga växter. 1989 blev 60km2 bergsområde (37,5% av Lichtensteins yta)naturskyddat. Landet är indelat i 11 kommuner varav de flesta bara består av en stad eller ett samhälle.Lin032 I huvudstaden Vaduz ligger slottet med samma namn,.där är fursten Hans Adam II statschef för monarkin, han besteg tronen 1989. Landet har en grundlag som reviderades 2003(efter en folkomröstning), lagen ersatte den tidigare från 1921.Fursten har stor makt och kan lägga in sitt veto mot nya lagar. Landet har ingen arme men vid kris kan alla män under 60år inkallas.
Fursten är en av världens rikaste statsmän och befolkningen har högsta levnadsstandarden i världen. 2010 låg BNP på 504 miljarder. Invånarantalet 36000 och arbetslösheten på 2,3%. Lichtenstein är ett industrisamhälle och har även en viktig finanssektor med många banker och brevlådeföretag t.ex. ”Inter Ikea Systems ägarstiftelse”. Industrin producercr bl.a. metallvaror, läkemedel och livsmedel ett av företagen är Hilti, som tillverkar byggverktyg.
Lin034En av de mest fantastiska byggnaderna i Vaduz är parlamentsbyggnaden, den öppnades 2008 efter 7 års byggande, den har en yttre beklädnad av över en miljon gult tegel.
Många konsnärer har fått ställa ut sina verk i staden bl.a. Lerry Moore. Fernando Botero, Georg Malin, Doris Buhle.
Att åka upp i staden ger fantastiska vyer. Lichtenstein är något att rekomendera..

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Gunilla Sten Foto: Leif Kempe/Wikipedia

Lin037


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: