Gran Canaria ska minska sina CO2 utsläpp med 40 %

Gran Canaria har nu pressen på sig att ansluta sig till de energisparprojekt, där Kanarieöarna i stort har förbundit sig att minska CO2 utsläppen med hela 40%.

Foto: Leif Kempe / Kanarieliv.se. Gran Canarias kommuner har nu pressen på sig att ansluta sig till de energisparprojekt, där Gran Canaria Kanarieöarna i stort har förbundit sig att minska CO2 utsläppen med hela 40%.

Öregeringen på Gran Canaria gick förra månaden gick med i EU: s klimat- och energipakt där de 21 kommunerna på ön tillsammans uppmanas förbinda sig att skära CO2-utsläppen med 40 procent fram till år 2030.

6200 europeiska kommuner har nu anslutit sig, varav 10 på Tenerife. Nu ansluter sig även Gran Canaria genom tekniskt och ekonomiskt stöd till lokala planer för att bekämpa klimatförändringarna.

Detta är, enligt president Antonio Morales, ett av de mest ambitiösa miljöinitiativen någonsin inom EU, och syftar till att bekämpa klimatförändringen inifrån, med början i familjelivet. Denna strategi  är grundläggande i det kommunala arbetet, och presidenten anser därför att EU har varit visionärt nyskapande i och med detta projekt

– I satsningen ingår bland annat målet att öka energieffektiviteten med 27%, genom tex ökat användande av förnybara energikällor, något som är nödvändigt för att lämna ett acceptabelt arv till kommande generationer”, tillade energiministern, Raúl García Brink.

Hittills har EU har mobiliserat 6,196 kommuner, stora och små, vilket indirekt påverkar mer än 213 miljoner människor. Nu är alltså även Gran Canaria med på spelplanen, och  den första kommunen på ön att ansluta sig till projektet var Teror. 

Genom det nya avtalet kommer energirådet på Gran Canaria att ordna information för resten av öns kommuner och uppmuntra andra kommuner på Gran Canaria och runtom Kanarieöarna att ansluta sig till initiativet.

Hitiils har 10 kommuner på Tenerife anslutit sig och en på Gran Canaria.

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: