Teneriffa – Vandrings- och Kulturresa med Skandinaviska Klubben Del 2

Efter en skön natt på ett hotell med många stjärnor i Puerto Santa Cruz, åt vi en frukost, som innehöll allt man kunde önska. Därefter bar det av med buss till nationalparken Teide, som för många av oss var resans höjdpunkt. Våra vandrare skulle ta sig till toppen gående, medan vi andra skulle åka buss och därefter linbana den sista biten. Vilken upplevelse att skåda utsikten från Spaniens högsta berg!! På återresan från Teide åt vi lunch på restaurante Paso del Teide. Restaurangen var omgiven av en underbar trädgård, där det också fanns en del djur. Bussresan fortsatte sedan till Orotava, som också kallas balkongstaden. Namnet kommer av ett berömt hus med fantastiska balkonger, där gjorde vi en rundvandring i husets två plan. Under bussresan fick vi ta del av Karins alla kunskaper, som även ni våra läsare kan ta del av, genom texten nedan:
Nationalparken Teide.  Sedan 2007 finns den med på Unescos Världsarvslista över mänsklighetens naturarv. Nationalparken fick också det högsta Europeiska Diplomet 1989. Den titeln förlängdes tom 1999. Det är den mest besökta Nationalparken i Spanien. 1954- blev området Nationalpark för sin speciella natur skapad av vulkanlandskapet. Vulkanen Teide bildades när en annan ännu större vulkan hade sitt utbrott. Det här skedde för ca 120.000 år sedan och den vulkanen var över 4.000 meter hög. Efter det utbrottet bildades allt det som vi kan se idag, las Cañadas, dvs. bergspassen som ligger runt Teide och den nuvarande vulkantoppen Teide. Sedan har det förekommit mindre vulkanutbrott, t.ex. år 1492 då Kristoffer Columbus och hans besättning blev vittnen. Det kan man läsa i loggboken från den första resan till Amerika.

Jättesnokört

Det senast utbrottet ur själva Teide var 1798 och ett utbrott år 1909 ur en sidokrater, El Chinojo. vulkankäglor och lavaflöden bildar tillsammans uppseendeväckande former och färger. Områdets växtlighet har stort biologiskt värde. Teide är en vulkanformation på en uråldrig kittelliknande insjukning, bildad av två semi-calderor som är avdelade av klippområdet Roques de Garcia. I Teides skugga lever unika växt- och djurarter. Det finns en fantastisk mångfald av växter; molnginst, jättesnokört, rosen Bencomia, exstipulata, Teidestillfrö, Canadas tofsvädd, silvertistel… De viktigast djurarterna i parken är de ryggradslösa djuren. Man har till exempel klassificerat över 700 insektsarter, av vilka hälften är endemiska för området. Det finns några reptilarter, bland andra kanarieödlor och fåglar ( asgam, sparvhök, falk och röd glada.) Däggdjuren är fåtaliga, det finns kanin, fem arter av fladdermöss och den introducerade mufflonfåret. Landskapet av stelnad lava har många olika nyanser. Ibland svart som är lava som ännu inte har hunnit brytas ned till jord, ibland brun och ibland nästan vit pimpsten. På många ställen kan man se ett rött parti ovanpå ett svart lager av lava. Det beror på att en mindre mängd varm lava rann ut över ett redan helt kallt lager. Märkliga former har bildats där lava har trängt ned i sprickor- sedan har de omkringliggande nöts bort av erosion. Efter ett vulkanutbrott täcks all mark av lava och då uppstår först ett alldeles sterilt landskap.Gaserna som uppstår, främst koldioxid och svavel gör att inga växter och djur kan leva där.

Legenden om Guayota – det onda väsendet.

Urinnevånarna kallade den höga vulkanen för Echeyde- platsen där den onde bodde. Den onde, som de kallade Guayota. Legenden säger att den onde Guayota kom upp ur berget och rövade bort guanchernas solgud  Magec och stängde in Magec i berget. Himlen blev alldeles mörk när inte solguden fanns där och guancherna bad då sin högsta gudomlighet Achaman om hjälp. Achaman lyckades besegra den onde Guayota och släppte ut solguden Magec igen och ljuset kom tillbaka. Sedan tog Achaman och lade ett vitt lock på vulkantoppen så att den onde aldrig skulle kunna ta sig ut igen.

Växtlivet

Floran här innehåller ett stort antal relikter som fanns i tidigare geologiska perioder tex i Europa. För botanister är Teneriffa lite av vad Galapagos är för zoologer. De stora klimatskillnaderna leder till varierande och kontrastrik växtlighet. Växtligheten är ju alltid påverkad av höjd från havet men på Kanarieöarna blir det särskilt markant eftersom de är små i ytan till sina höjder. Speciellt tydligt blir det på de höga öarna; Gran Canaria, La Palma och Teneriffa. Här finner man ca 1400 växter, av dessa är 200 endemiska för Kanarieöarna och 140 endemiska för Teneriffa. Det innebär flest endemiska växter i Makaronesien där förutom Kanarieöarna också ingår Madeira, Azorerna, Kap Verde och Salvageöarna. På en höjd av 2.100 – 2.800meter växer den unika Teideviolen. Den här fleråriga blomman växer i pimpstenlager och blommar i maj-juni. Den berömda röda Snokörten, Teneriffas stolthet växer runt Teide och blir i manshöjd. Det finns också klippros från Las Cañadas. Den finns endast här. Blommar mellan maj-juni. Drakblodsträdet är Teneriffas oficiella växtsymbolen efter beslut av Gobierno Canario 1991.

Djurliv

Teidefinken är det djur som Gobierno Canario har valt för att symbolisera Teneriffa. Det är en av de 4 fågelarter som endast finns här på öarna. Den ser ut som en blå bofink. Den franske botanikern och zoologen Sabine Berthelot upptäckte år 1825 en grupp blå bofinkar vid Las Cañadas de Teide. Detta gjorde att fågeln länge kallades för Teidefink el. Teidefågel. Den håller helst till i tallskogsbältet och äter tallkottarnas frön. Den har kraftig näbb och äter också nattfjärilar och skalbaggar. Teidefinken är något större än bofinken i Norden men sången liknar dennes. Sedan man började återplantering av kanarisk tall har antalet blå bofinkar ökat.

Mufflonfår

I slutet av 1960-talet vände sig Teneriffas jägarförbund till Naturvårdsverket i Spanien för att få hjälp att introducera en djurras som skulle tjäna som prydnad i Nationalparken Teide och med tiden bli ett jaktobjekt. Önskemålet var en djurras som inte skulle ställa till obalans i naturen och som var tillräckligt skygg för att inte komma för nära parkens besökare. Naturvårdsverket tog sig an uppgiften och valde ut Mufflonfåret i Teide och dessutom arrui till La Palmas park Taburiente. 1970 förde man elva ex. mufflonfår till Teneriffa och trots att man efter en tid av anpassning började tillåta jakt så kom det snart att finnas ca 500 ex. i parken. Mufflonfåret är vanligt på Korsika och Sardinien och det minsta av nutidens vildfår. Det mäter ca 70 cm i mankhöjd och är Europas enda nu levande fårart i vilt tillstånd. Numera finns det troligen mellan 100-300 ex. mufflonfår i parken och runt omkring. Då och då tillåter man jakt för att hålla antalet nere. De utgör ett hot mot den kanariska växtligheten i parken. Jägarna däremot vill helst ha kvar djuren i ett litet antal.

Hälsoturism och berömda besökare

Tusentals britter började komma till Teneriffa i slutet av 1800-talet för att slippa smoggen i England. De hoppades att den rena luftet och det varma klimatet skulle bota deras sjuka lungor. Brittiska företagare såg möjligheterna och byggde hotell. bl.a. de fina hotellet Tauro. Varje vecka kom det en ångbåt från bolaget Yeoward Bros med mellan 70-100 turister, de flesta engelsmän. Orten Puerto de la Cruz är förknippad med dessa turister och en av de mest berömda var utan tvekan Agatha Cristie. Agatha Christie kom till Kanarieöarna första gången 1927 Hon var djupt deprimerad för hennes make Archibald hade bett henne om skilsmässa och hennes mor hade nyligen dött. Hon skrev själv att hon kände sig helt slut i nerverna och var tvungen att fly från England och komma till en annan miljö med sol och bad. Hon tyckte mycket om att bada i havet och hon brukade också surfa! Hon stod upp på brädan, något som män gjorde på den tiden. Under sin vistelse här kunde hon koppla av och fick också tillbaka lusten att skriva. Skrivandet var inte längre enbart en hobby för henne som det var från början, utan hade blivit något absolut nödvändigt för hon behövde försörja sig och sin dotter efter skilsmässan. Agatha Christie skrev delar av boken Det blå tåget i Puerto de la Cruz. Mannen från havet – Mister Satterhwaite . Ingår i The mystererios Mr Quin, som hon blev inspirerad till i Puerto de la Cruz. På Teneriffa har man bestämt sig att ta nyttja av Agatha Christies popularitet och man har satt upp en byst av henne i Puerto de la Cruz, döpte en gata efter henne och man håller där en festival till hennes minne varannat år. Den tyske upptäcksresande Alexander Humboldt besökte Teneriffa år 1797 tillsammans med botanikern Bonpland. Det finns en fin utsiktsplats nära Puerto de La Cruz som är döpt efter honom.
Charles Darwin drömde om att besöka Teneriffa. Han skrev till en vän; För tillfället gör jag inget annat än att drömma om Teneriffa och tänka på de märkliga drakblodsträden som växer där. Skeppet Beagle som han färdades med kom till Teneriffa men de kunde inte gå iland för på ön var myndigheterna rädda för smitta och ville att fartyget skulle ligga i karantän flera veckor.

Klick HÄR för att se bilderna i storformat!

Text: Gunilla Sten Karin Bertilsson Foto: Leif Kempe, Margareta Jungermark och Wikipedia


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: