Kanarieöarna vill starta egen polistjänst för utländska turister i år

Poliser patrullerar Canteras-stranden i Las Palmas. Foto: Guardia Civil

En separat polisstyrka för utländska turister, SATE, startas på Kanarieöarna i år, sade inrikesminister Juan Ignacio Zoido under en presentation på Gran Canaria i går om en plan för säker turism.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
 SATE står för ”Servicio de Atención al Turista extranjero” utländska turister service och sattes i praktik i Santiago del Teide på Teneriffa och på fastlandet förra året.

Nu kommer detta också att införas på Gran Canaria (Las Palmas och Maspalomas), Fuerteventura och Lanzarote.

Hjälp för utlänningar

SATE kommer att bistå med stöd till utlänningar som har varit utsatta för ett brott, med service på sitt eget språk. Tex kan turister göra anmälningar, blockera stulna kreditkort, få hjälp att sätta sig i kontakt med ambassader och konsulat, och få information om bland annat systemet med snabbrättegångar.

I juli och augusti blir även antalet poliser som patrullerar turistområdena fördubblat. Det kommer också att vara poliser från andra länder som deltar i patrullerna.

I Moro Jable och Corralejo på Fuerteventura finns det ett avtal mellan italienska och tyska polisen, och på Gran Canaria ska det finnas holländska och rumänska polisen, och på södra Tenerife franska, italienska och rumänska polisen.

Mobil app för rapportering brott

Inrikesministeriet lanserar också en ny upplaga av EU: s mobila app AlertCops, som kan användas för att kommunicera på olika språk med säkerhetsstyrkorna för att varna om brottslig verksamhet, och till att chatta direkt med polisen.

AlertCops är ett banbrytande initiativ i EU, som hittills har 130.000 registrerade användare och har blivit implementerat på 100 olika språk. Appen kan också ansluta människor till SATE, sjukvård etc.

Läs också

Turistkommunerna på Gran Canaria vill införa polistjänster för turister


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: