Aldrig tidigare har en kategori 3-orkan varit så nära Kanarieöarna

Stormen Ophelias position den 14 oktober och den förväntade kursen de närmaste dagarna. Ill: National Hurricane Center / Canariajournalen

Orkanen Ophelia har ökat till kategori 3  och är den starkaste  som hittills registrerats så långt österut i Atlanten och så nära Kanarieöarna.

Av Björn Ulfsson <[email protected]>

Lyckligtvis rör sig orkanen bort från Kanarieöarna och norrut förbi Portugal och Spanien, mot Storbritannien och Irland, där den förväntas anlända i dagarna. Sen står Norge på tur. Sent igår  ikväll förväntades den nå Galiciens kust i Spanien.

När allt kommer omkring kommer orkanen att förlora mycket kraft när den kommer i kallare vatten och kommer knappast att ha orkankraft när resterna av stormen slår in över Norge.

Nu är den reducerad från kategori 3 till 2 och förväntas försvagas ytterligare under de kommande dagarna och reduceras till en tropisk storm när den når Storbritannien, enligt meteorologerna vid väderinstitutet Aemet.

De första dagarna efter att Ophelia uppstod som en tropisk storm, hade den kurs mot sydöst mot Kanarieöarna, men vände den 12 oktober norrut när den ’ kom upp i orkanstyrka.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: