Skandinaviska klubbens 3-dagarsutflykt till La Palma ( La Isla Bonita ). Del 3

Först lite om programmet dag 3.             La Palma – den vackra ön. 

Besök på Centro de Visitantes La Caldera de Taburiente och utsiktsplatsen inne i skogen på 1.287 m. ö. havet. Sidenmuseet i El Paso, Las Hilanderas, där vi fick se vackert växtfärgat silke och hur det går till att föda upp silkesmaskar och få fram siden på ett hantverksmässigt sätt. Besök på lilla torget av mosaik Mirador de la Glorieta i Las Manchas, Designat av konstnären och trubaduren Luis Morera. Vinprovning på Museo del Vino. Lunch på Restaurante El Ingeniero, en ny restaurant på en gammal gård där man tidigare odlade tobak. Numera odlar man snittblommor för export, bl.a Proteas. Därifrån åkte vi till flygplatsen.
År 1890 fanns det fler hotell här än det finns i dag! La Palma var mycket populärt som kurort för britter med dålig hälsa. Sedan började många att åka till Gran Canaria och Teneriffa i stället. Likaså ökade Lanzarote och Fuerteventura i populäritet. Det var mot slutet av 1980-talet som tyska turister ”återupptäckte” La Palma och många tyskar är bosatta här permanent. Fast nu finns det ju bungalows och lägenheter, men riktiga hotell fanns det fler då. Ca 10.000 bäddar finns det idag och det är ganska lite. 140.000 turister tar man emot varje år, ca 100.000 är tyskar. För tillfället kommer de flesta hit för att vandra eller bara njuta av naturen.Man satsar också nu på landsortsturism. Detta hjälper till att bevara äldre hus som står lite ensligt till. Det finns bestämmelser som säger att man inte får bygga om de äldre husen hur som helst, varken invändigt eller utvändigt endast göra små förändringar. Vissa styrande vill anlägga golfbanor men frågan är var!
Endemiska växter. Totalt på öarna finns det 500 arter av endemiska växter. Teneriffa har ca100, Gran Canaria ca 90 La Palma har ett 40-tal. Flera av dessa finns i kratern Caldera de Taburiente som är Nationalpark.
På slutet av 1960-talet vände sig Teneriffas jägarförbund till Naturvårdsverket i Spanien för att få hjälp att introducera en djurras som skulle tjäna som prydnad i Nationalparken Teide och med tiden bli ett jaktobjekt. Önskemålet var en djurras som inte skulle ställa till obalans i naturen och som var tillräckligt skygg för att inte komma för nära parkens besökare. Natur-vårdsverket tog sig an uppgiften arrui till La Palmas Nationalpark Taburiente. ”Arrui el. manfåret är egentligen ett sk. Halvfår och de lever i vilt tillstånd i Atlasbergen. Namnet arrui är bereberiskt. Dessa djur är något större och kan väga upp till 145 kg. Eftersom jakt innanför Nationalparkernas gränser är förbjudet sedan många år tillbaka är det endast när djuren letar sig utanför parkerna som de får skjutas. På senare tid förekommer en livlig debatt både på Teneriffa och La Palma om man ska bevara dessa djurstammar som jaktförbunden anser eller, om man ska försöka bli av med dem. De som vill ha bort djuren anser att dessa förstör den endemiska floran men folk i allmänhet tycker att djuren utgör ett dekorativt inslag i naturen och för tillfället verkar det som de blir kvar ännu en tid. 2012 anlitade myndigheterna några profesionella jägare som fällde 182 arrui. De fick inte ta hand om kropparna. Normalt får jägare endast skjuta några djur kommer utanför parken.
I orten El Paso finns ett Sidenmuseum sedan 2002. La Casa de Las Hilanderas – alltså Väverskornas hus àr numera kulturminnesmärkt sedan 2014. Sidenindustrin blev myckt viktig för La Palma from 1500-talet. I början var det alltid män som vävde de fina tygerna men så småningom började kvinnorna få tillstånd att tillverka mindre föremål som strumpor t.ex. Man kom tom att exportera till spanska fastlandet och till Flandern. År 1775 fanns det 3.000 vävstolar för siden på ön. Numera är det endast ett fåtal vävare kvar och de fortsätter att föda upp silkesmaskar och göra tråden och tygerna på ett helt hantverksmässigt sätt. Manolo Blahinik skodesignern föddes här på La Palma. Hans designade skor finns att beskåda.
Det fantastiska mosaiktorget La Glorieta i Las Manchas visade prov på designern Luis Moreras fantasi och kreativitet.
 
Odling av Vindruvor för vintillverkning på över 1000 meters höjd. Det innersta av den kanariska tallen användes för att tillverka vintunnorna. Numera är det endast ett fåtal odlare som använder dessa tunnor. Ibland har man också använt virke av mandelträd eller kastanj. Vintunnorna ger en speciell smak åt vinet men detta vin hittar man inte i affärerna utan finns bara hos de mindre odlarna.

Klicka HÄR för att se vimmelbilderna i storformat!

Vi tackar Karin som med all sin kunskap gett oss ett oförglömligt minne av ön La Palma.

Text: Karin Bertilsson  Foto: Leif Kempe, Wikipedia

 

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: