Varnar för prisbubbla kring hyra av fasta bostäder i provinsen Las Palmas

Lägenhet till uthyrning på Gran Canaria. Prisnivån är fortfarande inte avskräckande med skandinaviska mått mätt, men för personer med kanarisk inkomst blir det svindyrt i vissa områden. Foto: Hugo Ryvik

Provinsen Las Palmas är en av fem provinser i Spanien där prisnivån för hyresbostäder nu har nått historiskt höga nivåer, enligt en rapport från Schibsted-ägda egendomsportalen Fotocasa.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
I provinsen Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote), är det genomsnittliga priset för bostäder hyra uppe i 7,65 euro per kvadratmeter på Fotocasa index.

Det är lika högt som 2007-2008, innan den ekonomiska krisen ledde till att hyrespriserna sjönk.

Speciellt kraftig prisökning förra året

Fotocasa varnar för att det kan bli en prisbubbla som liknar den som var för tio år sedan.

Företagets chef för bostadsanalyser, Beatriz Toribio, påpekar att prisnivån för uthyrning av permanenta bostäder i Spanien har ökat kontinuerligt under de senaste tre åren, och att ökniingen var särskilt hög under 2017, särskilt i de viktigaste turistområdena.

Snart ny toppnivå på Kanarieöarna totalt

I den autonoma regionen Kanarieöarna, är priserna är endast 0,6 procent under dess tidigare toppnivå, som nåddes i den föregående toppen som nåddes i maj 2014, dvs  7,64 euro per kvadratmeter. I maj 2018 var det uppe i 7,59 euro.

Det är särskilt i turistområden som priset för uthyrning av fastigheter har stigit. Enligt Fotocasas rapport är det bland annat förekomsten av semesterbostadsuthyrning, låg köpkraft och bostadsspekulation som gjort att priserna stigit så kraftigt.

Tror att det kommer att plana ut

Toribio påpekar emellertid att ökningen kommer att tendera att plana ut, eftersom löneutvecklingen för spanjorer gör att de inte kan betala särskilt mycket högre hyra än vad de gör idag – köpkraften ökar inte.

Kanarieöarnas regionala regeringen har också aviserat en rad åtgärder i bostadsplanen för de kommande fyra åren för människor som inte har råd att betala marknadshyror. Flera kommunala hyreshem med låg hyra för särskilt missgynnade personer kommer att komma på plats.

Ny topp i Las Palmas nåddes januari

De övriga fem provinserna där hyran är historiskt hög är Balearerna, Salamanca, Barcelona och Madrid. I Las Palmas, nåddes den nya toppen i januari i år, Madrid i april, och Balearerna och Salamanca i maj.

På regional nivå har Katalonien, Balearerna och Madrid nått en ny prisstopp. 27 spanska kommuner har passerat den tidigare högsta nivån på bostadshyran.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: