Rekordökning av förtidsröstningen till svenska valet på Gran Canaria

277 svenskar har förtidsröstat på Gran Canaria. Ill: Pixabay

Förtidsröstningen till svenska valet 2018 på Gran Canaria har ökat rekordmycket med hela 65 procent jämfört med förra valet 2014. 

Av Thomas Nilsson <[email protected]>
Det är 277 svenskar som fullgjort sin medborgerliga rösträtt på den spanska atlantön i år jämfört med 168 svenskar vid förra valet.

Trängseln har varit störst hos kyrkoherde Eva Sundelin Isaksson på Svenska kyrkan i San Agustin. Där har kuvert från 216 personer hamnat i valurnan vilket är en ökning med 140 procent jämfört med 90 röstande för fyra år sedan.

Under en vecka fån den 17 augusti respektive 19 augusti fram till den 24 augusti har man kunnat förtidsrösta på Svenska konsulatet i Las Palmas alternativt Svenska kyrkan i San Agustin.

Sista dagen att lämna röstkuverten var den 24 augusti och den möjligheten utnyttjade sammanlagt 277 svenskar. Honorärkonsul Dunia Cubas Diaz och hennes personal har räknat in 61 röstande vilket är 22 procent färre än förra valet då 78 svenskar röstade.

Den som fyllt 18 år och är mantalsskriven i Sverige får förtidsrösta utomlands i valen till kommun, landsting och riksdag.

Svenska medborgare som är bosatta i utlandet har enbart rösträtt i riksdagsvalet. Utlandssvenskar måste anmäla sig till röstlängden var tionde år.

Alternativt har svenskar utomlands även kunnat välja att brevrösta från den 26 juli genom att beställa speciellt material från Valmyndigheten, ambassader, konsulat och kommuner.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: