Vandring

Gran Canaria – Europas Nya Zealand

Gran Canaria
har i decennier varit ett relativt okänt smultronställe för fjällvandrare,
men på senare år har fler börjat upptäcka denna dramatiska och samtidigt relativt ofarliga vandringsmiljö.

Om de kanariska bergen är ”bättre” än till exempel de skandinaviska fjällen, alperna eller de amerikanska bergskedjorna ska kanske låtas vara osagt. Det är dock helt klart att det rör sig om en unik vandringsupplevelse inom EU:s gränser.
Men vandringslederna ligger på nära 2 000 meter över havet och går ömsom genom barrskogar, ömsom mellan spetsiga, raukliknande berg som leder tankarna till
Sagan om Ringen-filmerna.

 

Leden vi vandrar ligger på höjder mellan 1 300 och 1 800 meter över havet, och går från byn Ayacata till La Culata på Gran Canarias sydsida.

Dagens vandring med svenska vandringsföretaget Rocky Adventure går genom ett dimmigt landskap med mörka, hotande klippor i skarp kontrast mot blomstrande buskar och träd i starka färger.

– Det som är så fantastiskt för mig är att träden börjar vid 700 meter över havet här, medan de slutar vid ungefär samma höjd i de skandinaviska bergen, säger Martin Orayo som är vandringsguide på Rocky Adventure.

Den omvända trädgränsen beror förstås på klimatet. Det är helt enkelt för varmt för många träd att växa nere vidhavsnivån. Vandringsleden är en av öns hundratals gamla åsnestigar, som tidvis ända fram till 1950-talet användes för handel och persontransporter mellan de mest isolerade bergsbyarna.

Just alla dessa små byar och samhällen – som ligger utspridda på hisnande höjd mellan bergstopparna – gör att de kanariska bergen inte kan jämföras med den totala ensamhet och tystnad som kan upplevas i till exempel de svenska fjällen.

Men samtidigt är det ganska praktiskt att kunna köpa något att äta eller ta en öl eller en kaffe efter vandringarna, konstaterar Martin Orayo.

Med tanke på den höga höjden har Gran Canaria förmodligen den i särklass mest ofarliga vandringen inom EU:s gränser. Snö är ovanligt förutom på de allra högsta topparna, så det är absolut ingen risk för snöskred.

– Det är nästan omöjligt att helt gå vilse. Skulle man tappa stigen så kommer man så småningom alltid till en väg eller en by, säger Håkon Östbye, erfaren vandrare på Gran Canaria.

Trots att Gran Canaria förmodligen har det mest perfekta klimatet i världen för fjällvandring, är risken för snabba temperaturförändringar något som Rocky Adventures ägare, Björn Westin, ändå vill varna nybörjare för.

– Man måste alltid ta med sig regnskydd och en rejäl varm tröja. Det är lätt att lura sig själv när det är 30 grader varmt nere på playan, säger han.

 

De flesta vandrar under hösten, vintern och fram till slutet av april, då medeltemperaturen i bergen ligger på behagliga 8 grader. Under sommaren och den tidiga hösten undviker de flesta att gå, eftersom temperaturerna då ofta ligger på över 35 grader i skuggan.

Det finns bokstavligen hundratals leder, många av dem väldigt svårtillgängliga.
Men de flesta av de populära lederna i naturreservaten, till exempel runt bergstoppen Roque Nublo, är mycket lättvandrade tack vare en trottoarliknande stenbeläggning som är både bekväm och vacker.

Det är nog främst den bristfälliga märkningen av lederna som ändå gör Gran Canaria till en relativt svårvandrad fjällmark utan bra karta eller guide.

– Att gå själv utan någon som kan lederna kan vara frustrerande, eftersom lederna kan vara enormt svåra att hitta, säger Bengt Björnekärr, vandrare på Gran Canaria.
Eftersom terrängen bitvis är mycket brant är vandringsstavar något som rekommenderas varmt för både yngre och äldre vandrare. Rullgrus är nämligen en vanlig orsak till lättare skador.
– Just när det går nedför är det väldigt lätt att en fot slinter eller ett knä ger vika. Har man då stavar kan man i regel ta emot sig med dem så att man får fotfäste innan man faller. Sedan vi införde stavar på våra turer har olycksstatistiken minskat radikalt, berättar Joachim Crona, en av guiderna på Rocky Adventure.

Utrustningen är bäst att ta med sig från Sverige eftersom både utbud och priser är mycket bättre där hemma än på ön. Den som ändå behöver komplettera något kan finna det mesta – men till höga priser – på varuhuset El Corte Ingles i Las Palmas, t.ex.

 

De allra flesta vandrare på Gran Canaria väljer att gå dagsturer, eftersom nästan alla lederna hinns med på en halv eller en hel dag.
För den som vill vara ute längre så är camping tillåten i naturreservaten, men bara om man skaffat tillstånd i förväg på det lokala turistkontoret i den kommun man besöker.

 


Text & Foto: Björn Ulfsson