Fiestor… Kultur eller fylleslag?

Debatt om fylleriet på de kanariska fiestorna

 

De kanariska fiestorna har under senare år urartat i fylleslag. Det tycker många kanarier som nu protesterar mot att skattemedel används för att finansiera fiestorna.

Foto: Björn Ulfsson

De lokala fiestorna har traditionellt präglats av familjeidyll och en mysig generationsblandnng. Men under senare år har fiestorna ökat i popularitet, och detta har tyvärr dragit med sig att fler personer med alkoholproblem och aggressivt beteende dragits till folkfesterna, som ofta drar mellan 25 000 till 50 000 personer till Gran Canarias små städer och byar.

I fiestornas spår har därmed uppstått stora problem med skadegörelse, slagsmål och vandalism. Det är särskilt de unga som i vissa fall dricker omåttliga mängder alkohol. Speciellt vissa fiestor, som Aguimesbaserade fiestan ”El Gofio”, aktuell nu i höst, och den största fiestan ”La Rama” i Agaethe, präglas mer än andra delvis av en aggressiv atmosfär där det mesta av de traditionella, kulturella och religiösa värdena i folkfesterna gått förlorade.

Under många av de andra hundratals fiestor som varje år ordnas på Gran Canaria kan tilläggas att det fortfarande råder en mycket vänlig, glad, och andligt traditionspräglad stämning som är sällsynt på andra håll i Europa under så stora folksammankomster.

Men nu rasar alltså en debatt i de kanariska medierna om man bör fortsätta att arrangera de lokala fiestorna eller inte. Fiestornas populariet går inte att förneka, och för speciellt de små byarna, som tex Artenara, som normalt bara har några hundra fastboende, innebär fiestorna både en stor inkomstkälla och en samlingspunkt under året då många reser hem för att träffa släkt, familj och vänner.

Det regerande socialistpartiet på Gran Canaria hoppas nu att debatten skall leda till att de lokala myndigheterna anslår medel till fler ordningsvakter under festerna, snarare än att ställa in dem helt.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: