Miljövänlig teknik i Pozo Izquierdo

lördag, december 01, 2007

Teknikladdat besök på Teknologiska Institutet

Foto: Leif Kempe Text: Karin Bertilsson
”Sol, vind och vatten…” sjöng Ted Gärdestad i mitten av 70-talet, och just de elementen kommer den här artikeln att handla om. Läs om när Karin Bertilsson guidade en grupp teknikintresserade från Skandinaviska Klubben för ett besök på Teknologiska Institutet i Pozo Izquierdo.

Under torsdagen åkte Skandinaviska Klubben i Las Palmas på ett intressant studiebesök på det Teknologiska Institutet, ITC, i Pozo Izquierdo. Svensk guide var Karin Bertilsson, och det föredrag som hon gjorde under bussresan, har vi nu nöjet att återpublicera här på Kanarieliv.

Den kanariske guiden på ITC var Carlos Hernandez Rodriguez, och han gav en förnämlig visning av institutet och en fin presentation av ITCs verksamhet.

ITC är ett offentligt verk som skapades av den Kanariska regeringen, för 15 år sedan, alltså 1992. Man ägnar sig åt forskning och utveckling av produkter och ITC lyder under Arbete, Industri och handel.Syftet är att främja och hjälpa de kanariska företagen och bl.a. hålls där en hel del kurser.

Totalt har ITC 192 anställda där huvuddelen är ingenjörer och specialister inom olika områden. Det finns ett huvudkontor i Las Palmas där man har hand om det administrativa och dessutom finns det installationer där man gör större delen av forskningen i Pozo Izquierdo här på Gran Canaria och i Santa Cruz på Tenerife.

Att installationerna för förnyelsebara energikällor ligger i Pozo Izquierdo är ingen slump. Här finns de idealiska förhållandena för denna typ av forskning. Vinden, solen och det salta vattnet finns här. Den forskning man utför kan många gånger komma till nytta utanför ö-gruppen och man samarbetar med andra länder. Kanarieöarna ingår ju i det man brukar kalla den Makaronesiska regionen. Förutom Kanarieöarna ingår Madeira, Azorerna och Kap Verde. I vissa sammanhang räknar man också dit Salvage-öarna och norra Afrikas kustremsa. Det var botanisten Philip Barker Webb som först gav det här området det namnet för likheter i växtlighet och klimat. Pozo Izguierdo har nämligen klimatförhållanden som mycket påminner om Afrikas kust.

För den språkintresserade kan tilläggas att Makaro betyder ”lyckliga” och Nesios betyder ”öar” på grekiska! ”De Lyckliga Öarna” är ju ett begrepp som Platon och de tidiga grekerna använde för att beskriva Kanarieöarna, just för deras behagliga klimat.

Den här platsen är inte längre en fattig kustremsa där man endast odlade tomater och fiskade lite utan nu har den hamnat på världskartan tack vare vinden, solen och de speciella vågor man finner här. Vågor som gör att man har stora internationella tävlingar här i Windsurfing och några av världens bästa i denna sport kommer från den här orten. Vågorna anges vara i klass med de bästa på Hawaii, Australien och Kalifornien.

Tack vare det Teknologiska Institutet är platsen också känd bland världseliten inom forskning och man har besökare från hela världen. På uppdrag av olika myndigheter gör man installationer som t.ex. i Tunisien, Egypten och Jordanien där man har installerat avsaltningsverk som drivs helt och hållet med solenergi. Just nu håller man på med att installera samma sak i ett fattigt område i Marocko.

Man forskar inom sol och vindenergi och dessutom om avsaltning av havsvatten. Man har också forskat en hel del om väte som ny energikälla och i oktober i år hade man ett stort seminarium om väte med deltagare från hela världen. Man håller också på med utveckling av metoder att producera kyla med förnyelsebara energikällor.

En viktig del av arbetet är också att skapa nya dataprogram som hjälper till att använda sol och vindenergi. Man studerar också hur man bäst ska kunna anpassa byggnader för dom nya energikällorna. Man tillverkar biodiesel av vegetabiliska oljor som har använts av hotell och restauranger. Tillsammans med länstyrelsens ( El Cabildo) jordbruksskola forskar man om olika algers användningsområden.

Nästa år skall det bli världsutställningen i Zaragoza på spanska fastlandet och huvudtemat är vatten till hela jordens befolkning. Det är det Teknologiska Institutet som har fått i uppdrag att göra Kanarieöarnas paviljong där. Man arbetar också med att ge den traditionella salttillverkningen här bättre resultat.

Man har upptäckt att tillsammans med saltet som skall avdunstas finns en mikroalg, ( Dunaliella salina) som är rik på b-karoten, och ett slags förstadie till A-vitamin. Man tror att denna mikroalg kan bli intressant kommersiellt om några år.

Intresset för förnyelsebara energikällor har ökat mycket i Spanien de senaste åren. När det gäller att producera vindkraft har Spanien faktiskt placerat sig på andra plats i Europa efter Tyskland enligt en artikel i DN. Men fortfarande kan det göras mycket, mycket mer framför allt här på öarna. Ön Hierro hae tagit initiativet och beslutat att man skall bli självförsörjande på energi inom några år.

Sedan något år tillbaka är det lag på att alla nya byggnader och de som byggs om måste utrustas med solceller på taket. Just kommunerna Aguimes, Ingenio och Santa Lucia har tagit detta med förnyelsebara energikällor på stort allvar. Man planerar bland annat att bygga två¨stycken vindkraftverk ute i vattnet ca. 4 km från land. De skall bli 170 meter höga!

Det finns också andra planer på att bygga bostäder som skall vara helt försörjda med sol och vindenergi.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Karin Bertilsson Foto: Leif Kempe

ITCs hemsida:

www.itccanarias.org


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: