Så minns vi Palmitos Park

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Gott Nytt År, Palmitos Park!

Foto: Björn Ulfsson, Leif Kempe & Terri Casella
2007 var ett dramatiskt år för Gran Canaria. Tyvärr var det också året då vi miste en av de finaste attraktionerna på ön, Palmitos Park. Vi på Kanarieliv vill härmed hylla fågelparken med en tillbakablick från Palmitos, och önska Gott Nytt År inför återuppbyggnaden som skall ske under 2008.

När jag först hörde talas om Palmitos Park måste jag erkänn att jag var ganska skeptisk. Jag trodde mest att det var en ful turistanläggning med rader av inburade djur på en tråkig platt åker nånstans i Playa Inglés. Men när jag väl kom dit så ändrade jag ganska snabbt åsikt. Bara vägen dit, i dalgången som leder upp till parken mellan bergen är en av öns vackraste.

Palmitos Park är allt annat än en traditionell djurpark. Byggd i naturlig terräng, liksom klättrande upp längs berget, är Palmitos en upplevesle för alla sinnen. Inte minst får man en ordentlig work-out om man vill se hela parken.

Fågelshowerna med örnar och exotiska fåglar är ett måste, men det frestar på att gå upp för de slingrande stigarna till parkens högsta pukt. Där finns en enkel läktare där en otrolig utsikt breder ut sig. Man får en känsla av att befinna sig i Gran Canyon eller någon annan av världens mer kända naturområden, och när de stora fåglarna flyger fritt omkring mellan bergtopparna så känns det som om man var en del deras naturliga miljö, och inte tvärt om.

Både örnshowen och de exotiska fåglarna är en fantastisk upplevelse som det är värt varje svettigt steg upp hit för att uppleva. Och det är värt att ta en paus efteråt med en hamburgare, pommes frittes och något att dricka i den enkla restaurangen uppe vid fågelläktaren. Även om maten är ganska dyr och smakar sisådär, så är det långt ned till ingången… och att se hela hela parken tar minst sex timmar i anspråk, så budgetera gärna för att äta två gånger under dagens lopp!

Hela Palmitos Park är mer som en naturupplevelse än som en parkupplevelse. Parken har hundratals arter av blommor, kaktusar och örter längst stigarna, och är lika mycket en botanisk trädgård som en djurpark. Många av fågelburarna är dessutom ”öppna”, dvs att man kan gå in i dem så att man blir en del av fåglarnas miljö. Det finns många tama och lustiga djur som inte är rädda för att gå fram och hälsa och skoja.

Flamingofåglarna är ett fotografernas paradis. Har man bara de minsta lilla det minsta fotointresse är det lätt att gå i timmar och förlora sig i bilder på de färgglada fåglarna, som poserar på bara några meters avstånd, i en miljö som nästan ser helt autentisk ut.

En höjdpunkt är de vita papegojorna, som är så nyfikna och tama att de kommer fram och ”hälsar” på de förbipasserande genom att ”skaka hand” genom gallret.

Återuppbyggnaden av Palmitos Park är nu i full gång och i oktober beviljade den kanariska regeringen ett efterlängtat stöd på en miljon Euro för återuppbyggnaden av fågelparken .

Palmitos Park, som öppnade för 27 år sedan, är en av de viktigaste turistattraktionerna på Gran Canaria. Därför vill den kanariska regeringen nu att återuppbygganden sker så snabbt som möjligt.

Endast 70 fåglar omkom i branden, medan cirka 90 procent enligt uppgift överlevde. De flesta av de fåglar som släpptes fria av personalen, , har nu frivilligt återvänt till parken.

Ögonvittne berättar

– Samma dag som branden nådde parken så öppnade vi våra dörrar som vanligt klockan 10.00 på morgonen och 800 turister väntade på att få komma in, berättar parkdirektör Pedro Codina.

– Det var 48 grader varmt och vi kunde se röken från skogsbranden som härjade i Mogan. Vi trodde aldrig att branden skulle nå parken! Men klockan 14.00 gav myndigheterna påbud om att parken måste evakueras, och det gjorde vi trots att branden fortfarande var flera kilometer borta, fortsätter Pedro Codina.

– Klockan 20.30 på kvällen fick vi besked om att hela dalen måste evakueras och då bestämde vi oss förattsamtidigt öppna burarna och släppa ut fåglarna, innan vi själva avlägsnade oss från platsen. När vi kom tillbaka nästa morgon så var 65 procent av parken totalförstörd av branden, och det den värsta syn jag någonsin upplevt, säger parkdirektör Pedro Codina.

 


Comments

  1. Martin Öhman says

    Hej! Kul att parken återuppstått! Besökte själv den år 1981 och jag måste säga att jag blev både imponerad och hänförd. Sagolikt vackert och välordnat!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: