Bildkavalkad från Stora Karnevalståget!

Ca032 Stora Karnevalståget – det kanariska folkets egen Karneval!

Foto: Leif Kempe
I lördags gick den stora traditionella Karnevalsparaden i Las Palmas. För många Las Palmas-bor, både kanariska och skandinaviska, är detta den absoluta höjdspunkten på Karnevalen. Om Paraden är det enda ni ser av Las Palmas-karnevalen så har ni ändå sett det absolut bästa! I år var Karnevalståget dessutom ovanligt påkostat med 98 utsmyckade karnevalskärror!

La Cabalgata – Karnevalståget – är den del av Karnevalen som ligger närmast sitt ursprung. I en Karneval som på många sätt blivit för stor, för kommersiell och för opersonlig, så har La Cabalgata – Karnevalsparaden – behållit sin folkliga charm och sin förankring bland lokalbefolkningen.

Tusentals kanarier klär under paraden ut sig och har genuint roligt på gatorna, medan de tågar bakom de professionella dansarna och kärrorna med dekorationer och uppträdanden. Missa inte detta Karnevalståg om ni inte sett det tidigare. Detta är en unik blandning av Rio de Janeiro och genuin, urgammal Kanariekultur.

Drag – en urgammal kanarisk tradition

Under Stora Karnevalståget kan man även se prov på den gamnla kanariska traditionen att män klär ut sig till kvinnor. Många tror att detta är ett uttryck för homosexualitet, men så är inte nödvändigtvis fallet. Att män klär ut sig till kvinnor är en mycket gammal tradition på Gran Canaria. Seden finns noterad bland de allra tidigaste karnevalsfirandena på ön, och har i sin ursprungliga form ingenting med homosexualitet att göra.

Den här lite äldre formen av ”drag” – män som klär ut sig i kvinnokläder – kan man se prov på under det stora karnevalståget – La Cabalgata.

Då är det vanligt att vanliga killar, gubbar, familjefäder, ja alla möjliga män, klär ut sig till gamla tanter (ungefär som våra påskkärringar på påsk eller Halloween) eller ibland även som unga,sexiga divor.

Den ursprungliga kanariska seden omfattade dock väldigt lite av den flärd och grovt sexuella, och överdrivet vulgära dekor och design som präglar dagens stora Drag Queen-gala.

Ursprungligen hade denna sed ingenting med homosexualitet att göra, utan hade en mycket djupare symbolisk innebörd. Men det finns troligen en koppling till denna äldre kanariska tradition och det faktum att Drag Queen-galan är så enormt populär på Gran Canaria.

Detta berättar kanariska folksångerskan Marivi Cabo för Kanarieliv!

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: