Luciafirande i Santa Lucia.


Ett kulturellt möte i Ljushelgonets namn

Text: Rolf Rolandsson
Foto: Leif Kempe
Under en vecka har svenska Amanda Lindberg från Luleå och hennes följeslagare Elisabeh Olsson och Nils Widén rest runt på Gran Canaria med den unga kanariskan Nira Castro López. Tillsammans har de ”lussat” över hela ön!

Sedan 45 år har en av Luleås luciakandidater gästat den lilla bergsbyn Santa Lucia de Tirajana på Gran Canaria. Så även i år och det skedde på luciadagen då byn hedrade sitt skyddshelgon Ljusets Madonna med stora festligheter. Firandet och festen började med att borgmästaren Silverio Mátos Pérez hälsade Luleåslucia Amanda Lindberg och Santa Lucias egen lucia Nira Castro López välkomna med ett vackert tal och utdelande av gåvor. Därefter vandrade de båda luciorna ledda av en blåsorkester upp till den pampiga kyrkan för en högtidsmässa. Redan 2 timmar före mässans början fanns det inte en ledig sittplats inne i kyrkanoch när mässan började gick det nästan inte att över huvud taget komma in. Även utanför var det packat med folk.

Efter mässans slut bars madonnan ut ur kyrkan för att delta i processionen genom byn till djurmarknadsplatsen. Först i tåget gick barn fetsklädda i gammal stil och bar på korgar med frukter och grönsaker för att symbolisera en god skörd. Bakom barnen bars madonnan följd av en blåsorkester och de båda luciorna, borgmästaren med följeslagareoch Tomas Sanchez. Det var Tomas pappa Vicente Sanchez som startade denna tradition 1964. Processionsvägen kantades av flera tusen glada luciafirare.

Firandet avslutades vid djurmarknaden där de tidigare på dagen premierade djuren defilerade förbi borgmästaren och luciorna. De lyckliga djurägarna fick då av luciorna och borgmästaren med följe motta fina hedersbetygelser.

Efter att madonnan återförts till kyrkan var den officiella delen av luciafirandet slut men festligheterna för de många tusen besökarna fortsatte resten av dagen och kvällen.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: