Vandra på La Palma

La Palma, ön med mest vandringsleder.
Text: Gunnar Forsberg Foto: Leif Kempe

Det stora nätet med riktiga gångvägar, 84 olika rutter, bildar 1.018 km bra vägar för den vandringsintresserade.

Genom att vandra har man möjlighet att lära känna denna mycket branta och speciella topografi och på mycket bra vandringsleder upptäcka områden som är svårt att nå på annat sätt.
Många av gångvägarna på La Palma byggdes av Benahoariterna, de första kända människorna som först befolkade ön, för mer än 500 år sedan.
Internationellt sett, inom ramen för den gröna och alternativa turismen, är ön La Palma betraktad som mecka för vandrare. Med sina 1.018 kilometer av goda vandringsleder, utspridda över 84 zoner, har den Spanska Federationen för sportintresserade av bergsklättring och bergsvandring katalogiserat La Palma som pionjärplats för upptäcktsintresserade och semestersysselsättning för vandringsfolk.
Ordföranden för den franska Federationen för bergsvandrare, Claude Hüe, presenterade på ett internationellt symposium i Paris förra veckan, ön La Palma som det bästa topografiska alternativet i världen för de som vill ha en underbar natur att gå i, en dramatisk topografi att vistas i och de mest välorganiserade vandringslederna man kan tänka sig.
Denna konferens bestod av representanter för liknande federationer över hela Europa. Med mer än 2 miljoner medlemmar, är denna Federation den viktigaste i Europa.
”Roque de Los Muchachos”
högsta punkten på ön La Palma
Från öns högsta punkt, Roque de Los Muchachos, 2426 m.ö.h, har man en vidunderlig utsikt över hela det västliga området av Kanaieöarna.
La Palma är en vulkanö, kallas också ”La Isla Bonita”, 706 Km2 yta, och bland de sju bebodda öarna är La Palma den femte ön i storlek.
Senaste utbrottet skedde 1971 då vulkanen Teneguía, i kommunen Garafía, visade sin kraft. La Palma räknas till en av de vulkantätaste områdena i världen, även om det inte varit någon aktivitet där sedan 1971.
Vulkanintresserade forskare besöker La Palma för att studera den norra delen av ön där det finns varma områden som är mycket speciella. Det bor ca. 86 000 människor på ön, mest koncentrerade till huvudstaden Santa Cruz de La Palma.Det Astrofysiska Observatoriet, som ligger på den högsta toppen, 2420 m.ö.h, är ett av världens mest välutrustade observatorium, flitigt besökt av studenter från universiteten här på öarna och även från andra forskningsstationer i världen. Även publikum kan få tillträde vid vissa tillfällen på somrarna vid bra väder.
Det mycket gynsamma läget ute i väster och höjden över havet, att det sällan är molnigt uppåt himlen, plus att det ligger långt ifrån artificiell belysning, gör att det är mycket gynsamt att titta på stjärnhimlen utan att bli störd. Molnen finns oftast under den nivån och hindrar inte observatoriet att forska på himlakropparna.

 …………………………………………………………..
Turismen till öarna återgår till det normala
Turismen från norra delen av Europa ”har normaliserats”, två dagar efter det att flygplatserna, som varit stängda för trafik, p.g.a. askmolnet från vulkanen på Island, åter upptagits för trafik.
Det regionala Turistkontoret bekräftade på fredagen att öarna har återtagit turistflödet igen, till glädje för både flygbolag och turistnäringen här på våra öar.
Tusental turister flödade som vanligt in på de olika Kanariska flygplatserna.
Till Gandoflygplatsen på Gran Canaria kom massor av engelsmän, tyskar och skandinaver, som bara för några dagar sedan varit ovissa om deras planerade semesterdagar skulle ”frysa” inne.

LANZAROTE tog emot ca. 100 plan på två dagar med tusentals solsugna turister.
Tenerife har vi sett situationen normaliseras och f.n. har vi ett normalt flöde av turister och det landar hundratals plan i veckan.
En representant för regionens turistnäring meddelade att vi tidigare än förväntatkommit ut ur den svåra situationen.

Viktigt har varit att resebyråerna och flygoperatörerna har varit smidiga med att ändra biljetter och lösa problem för alla som ville komma iväg.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text och bild ur tidningen Canarias7, av G Forsberg


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: