Påskveckan i Las Palmas invigd

Med den traditionella processionen med el Señor de la Burrita, ”Herren ridande på den lilla åsnan” initierades påskfirandet i Las Palmas. Det lär ha samlat mer än 5 000 personer som var med i processionen från en plats nära Santa Catalinaparken vid hamnen, via San Telmo och vidare genom TRIANA-gatan till Katedralen Santa Ana.

Påsken för katolikerna är viktig. I vilken katolsk kyrka man än går in i ser man ett stort eller litet krucifix, ibland i naturlig storlek. Det är Jesu Kristi lidande på korset och hans död man minns. Hela veckan är det processioner på olika ställen i stan, men den största är på långfredagen, då hela staden är på fötter för att antingen vara med i processionen eller se på den. Inslagen har speciell betydelse för de olika grupperingarna inom den katolska kyrkan.De evangeliska kyrkorna på ön har inga processioner men på annat sätt minns man den vecka då Jesus Kristus gav sitt liv för mänskligheten. I församlingen CLIC, Christian Life International Church, uppfördes ett påskspel för andra året i rad. I en stor sal på hotell Meliá vid Las Canteras, samlades folk för att se en presentation om ”Den sista måltiden”. Jesus och de tolv lärjungarna samlas i en sal på övre våningen för att äta sista måltiden innan intåget i Jerusalem för att arresteras och dödas.

Bildspelet som följer denna artikel är fotografier från presentationen med Jesus och de 12 lärjungarna. Jesus spelas av Roberto Zamora och lärjungar spelas av män i olika åldrar från ett flertal olika länder. Flera av dem från Latinamerika. Man kan med bildernas hjälp försöka sätta sig in i situationen, när varje lärjunge berättar om sina erfarenheter med ”Mästaren” och nu får höra att ”en utav dem kommer att förråda honom och överlämna honom”.

Alla frågar sig vem det kan vara. En utav dem sitter med i gruppen och vet, men säger inget. Judas, förrädaren, brister ut i ett skri av förtvivlan, när han förstår att Jesus inte ska försvara sig. Han kastar sin röda pengapung med de 30 silvermynten och lämnar gruppen.

Ett mycket dramatiskt slut som lämnar mycket att tänka på.
Påsken är en glädjens högtid också, för budskapet slutar inte vid graven utan på påskdagens stora händelse: Jesus har uppstått från de döda!

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Vi på Kanarieliv vill önska alla våra läsare och tittare en GLAD PÅSK med mycket värme och allt det övriga som hör påsken till!!

Text och Foto: Gunnar Forsberg
Bildredigering: Leif Kempe


Comments

  1. Hej!
    Trevlig blogg, men skriv lite större text….Ha det gott!
    Från
    Astrid
    http://www.cocktailspain.com

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: