Lars Jöneteg med stråkensemble

Fredagskvällen i Skandinaviska Turistkyrkan blev en violinens afton med besök av pedagogen Lars Jöneteg och hans stråkensemble.

I tio år har Lars Jöneteg fått med sig violinelever på en ”sommarkurs” till Gran Canaria. Elever med sina föräldrar har trimmats i fiolspelets utveckling och genom åren har olika grupper och solister gett en konsert i Turistkyrkan i Las Palmas. I år var det nio unga flickor som spelade tillsammans med två lärare, två föräldrar och en pianist. Samtidigt fick publiken bekanta sig med olika utvecklingsstadier och olika storlekar på fioler. Allt ifrån en liten tiondelsfiol trakterad av Iris, 6 år, till halvfioler, trekvartsfioler och normalstorlekar. Lars Jöneteg har utvecklat sin pedagogik i linje med den omtalade Suzuki-metoden. De unga musikerna lär sig från början att spela på gehör (utan noter) för att få instrumentet att klinga med sina fyra strängar. Sedan följer olika nivåer där notläsandet kommer in. Fördelen med att börja med ensemblespel på tidigt stadium är att intresset, samklangen och renheten stimuleras.

Denna kväll fick publiken följa med på en resa från de allra första melodierna till musik av den svenska musikens fader, Helmich Roman, och en vacker Sicilienne av den kvinnliga österrikiska kompositören Maria Theresia von Paradis. Naturligtvis knep de minsta (6,7 och 8 år) stora applåder med sitt charmiga framträdande, men också de mer drivna eleverna fick välförtjänta hyllningar. Lars Jöneteg och hans medhjälpare gör en stor insats i detta arbete och det är bara att glädja sig över pedagoger som drivs av ett brinnande intresse att föra musiken vidare till nya generationer.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!
Text: Gun-Britt Holgersson Foto: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: