Efterlängtade regnet kommer på Kanarieöarna

 

Det regnar i Las Palmas!

STORMEN NADINE      satelitfoto: AEMET

Man tror knappt det är sant! Det regnar faktiskt :)  Vi kan inte minnas när det hände senast. Det råder varning för hög sjö, hårda vindar, kraftigt regn och åska.
För oss kanariebor är det nästan julafton eftersom torkan är så svår.
Vi har den gamla orkanen Nadine att tacka för det här vädret. Den ligger nu cirka 70 landmil ost-nord-ost om Kanarieöarna och är nedgraderad till tropisk storm. Men vindar och regnband sveper ändå in över öarna, speciellt de västliga öarna.

För en dryg vecka sedan så hotade Nadine Bermuda från öster men svängde sedan mot Europa. Nu har ovädret svängt igen och är långsamt på väg västerut. Stormen kan uppgraderas till orkan igen eftersom den hämtar energi från det varma vattnet på dessa breddgrader.
Folk tar ordet orkan på allvar här på Kanarieöarna och är nog mycket glada om det inte blir någon direkt träff.

Orkanen Delta dundrade förbi 2005 och anställde mycket stora skador och dödade 7

Havet piskar vid Puerto de las Nieves

människor. Det var för övrigt då som stenstoden “El Dedo de Diós” (“Guds finger”), på nordvästra Gran Canaria, bröts av och föll i havet och ön miste en emblematisk turistattraktion.

Nu har många plockat bort blomsterlådor från sina balkonger för att inte döda fotgängare på trottoarerna under. Man har också tätat sina fönster så gott det går, visa av skadan 2005 då det regnade horisontellt och regnet trängde in överallt.

Amerikanerna är trötta på Nadine som spökat i kulisserna ett par veckor och nu är på väg mot USA igen.

Vi hoppas att det just nu lugna regnet utvecklas till ett långvarigt regn, speciellt uppe i bergen där magasinen ligger och väntar på påfyllning.
Text: H Gustavsson; Foto: G. Forsberg och EFE


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: