Branden på La Gomera slutligen släckt

 

Med de nya värmeböljorna fick branden på La Gomera, som i det närmaste

Resterna efter branden i en palmlund på den Gröna Ön

verkade släckt,  ny fart.
Runt 5000 människor, mer än 1/4 av öns befolkning, evakuerades från sina hem. Många hem har brunnit ner när runt 1/4 av öns yta eldhärjats.

Öns myndigheter konstaterade uppgivet, för några veckor sedan, att det inte gick att släcka branden. Den kommer att rasa vidare tills naturen släcker den, trodde man.
Och då kommer frågan naturligtvis – hur stor del av ön kommer att klara sig, någon överhuvudtaget?
Efter katastrofen på Gran Canaria för några år sedan drabbades nu Kanarieöarna av en ny stor brandkatastrof. Det är fruktansvärt.
Det är inte bara på La Gomera det brann. På Tenerife också, liksom på fastlandet. I Alicante har ett par brandmän tragiskt avlidit under det livsfarliga släckningsarbetet.

Igår kväll konstaterades att det gått 48 timmar utan någon rökutveckling och då kunde man pusta ut och hoppas att ingen fler glöd gör att det tar fyr igen. Det som varit så svårt med arbetet är att glöd har trängt långt ner i markerna och blossat upp efter ett tag. Nu hoppas man att det är slut för denna gången: Det har ju börjat att regna lite också. Det kan ju förhindra att torra områden tar eld igen.
Text: H Gustavsson och Gunnar Forsberg.

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: