När vinet skördas på Gran Canarias

Mörka vundruvor


Gran Canaria har små vinodlingar lite över allt på ön, men kanske mest koncentrerad kring höjderna vid Santa Brigida.

Vinskörden sker i slutet av september eller början av oktober, beroende på hur väderleken har varit med sol och regn.
Hustru Gerd och jag blev inbjudna av Inger och Donald Hjelm, som är bekanta med Britos vingård, för att vara med en dag vid vinskörden.
Vi kom upp tidigt till vingården en lördag och då var redan många frivilligarbetare på plats för att hjälpa till denna dag.
Vi anmälde oss och fick en sekatör i handen och blev anvisade några rader

Donald med sekatör

vinrankor, som vi skulle tömma på mogna vindruvor.
Vi fick plastbackar framburna till arbetsplatsen och sedan började skördandet.
Man tar vindruvsklasen i ena handen och klipper av stjälken från plantan och
lägger klasen korgen.
När man ser på bildspelet kan man lägga märke till vilka stora fina druvor det är och vilka stora härliga klasar.
När backen är full kommer en man och hämtar den och lämnar en ny back och arbetet går vidare.
Efter ett par timmar ropas vi in till frukost. Då är det ett stort bord dukat med massor av bröd och pålägg och dricka av olika slag. Man tar för sig av det som smakar och tar med sig dricka och sätter sig ute under taket och kopplar av lite med frukosten.

Under tiden lägger vi märke till att det stökas i det stora garaget med stora grytor och gasolkök. Det är några damer som förbereder mat till lunch, eller efter dagens arbete. Så är pausen slut och vi går ut till vår arbetsplats igen och fortsätter med vårt

Gerd med sekatör

skördearbete.

 


Solen värmer och det är lite svettigt, men vi går tillsammans och pratar, så tiden går ganska fort.
Inne i garaget, framför den stora salen med beredningstankarna i rostfritt stål, tar Brito själv emot de överfyllda backarna och väger dom. Det ska noga antecknas hur många kilo som skördas och det gör Brito i en logg.
Han ser allvarlig ut när den ena backen efter den andra lyfts upp på vågen och undrar väl hur mycket det ska bli idag.

 

 


När vi har skördat färdigt ute på vingården, kommer vi in till det stora garaget och är

Don Brito väger in

med och hjälper till med sorteringen och inmatningen av druvklasarna i en kvarn, som krossar druvorna och släpper ut skräpet på en sida av maskinen. En mycket intelligent maskin som kan släppa förbi druvorna men tar hand om skräpet, kvistar och annat grovt, och släpper ut det bakvägen. Trots detta måste någon stå och försöka ta bort blad och löv, för annars mals det ner med druvorna och det blir en besk smak utav det. Gerd stod en bra stund och grävde och matade in druvklasarna och plockade upp löv som kommit med av misstag.Vinskörd på Gran Canaria
Sedan går de krossade druvorna in i en pump som matar upp innehållet i en sto
r rostfri tank, 2 000 liter. Där stiger nivån undan för undan eftersom druvorna krossas

Krosskvarnen

och matas upp med pumpen. När en tank är lagom full, tar man slangen till en annan lika stor tank och fortsätter så  tills druvorna är slut.
Denna dag räknade vi in lite drygt 4 ton druvor och det var en mycket glad och belåten Señor Brito som sedan tog hand om efterarbetet.
Jag följde med Brito när han plockade fram ett instrument ur sitt lilla ”medicinskåp”, för att mäta sötman på mäsken. Graden sötma i mäsken ger graden alkohol i vinet. Det var spännande att se minerna på Brito när han med ett instrument, (som ser ut som det man använder i våra länder för att mäta graden kylvätska i bilens kylarsystem) mätte sötman. Han tog några droppar av det som fanns i tanken och droppade på ett litet glas i instrumentet och sedan riktade han instrumentet mot ett fönster där ljuset flödade in. Det var intressant att se det väderbitna ansiktet skina upp i ett leende, när han säger: Det ser bra ut, ca. 13 %. Det var länge vi hade så bra sötma på skörden, säger don Brito.
Vanligt vin håller ca. 11% men detta var 13% och det var han mycket nöjd med.

Gunnar i samtal

Nu var det dags att komma ut till platsen under tack där dom dukat långbord och kokerskorna hade börjat lägga upp maten.
På borden stod det redan lite tapas med kanarisk ost, stora oliver, lite skinka och

Vinrankor i rad, med grova rester från kvarnen, läggs ut som gödning för plantorna

annat. Så kom det fram stekta kycklingbitar, och en stor kastrull med något som liknade Potaje, den kanariska grytan med grönsaker och kött.
På bordet fanns det husets viner och annat att dricka och festen kunde börja.
Brito annonserade hur det hade gått denna dag och då föll alla in i applåder och visslingar.
Alla som satt vid borden, ca. 40 personer, började

Timplespelare

sjunga med, då några hade sina gitarrer och timples med sig.
Snart var dagen till enda och det var dags att skiljas. Puss på kinderna till flickorna och en omfamning till karlarna med önskan om att få träffas nästa år igen till skörd och skördefest.
OBS! Detta var ett reportage från oktober 2010, som vi tyckte kunde vara ett trevligt och förberedande inslag inför höstens skördefester lite var stans på öarna.
Text/Foto: Gunnar Forsberg 





Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: