Höstvimmel 1 med bilder från ”Lysnatta” i byn Skatan söder om Sundsvall.

RÖNNBÄR

Lyskväll 25 augusti – kvällen då skärgården fylls av levande ljus

Leif Kempe besökte byn Skatan och fick vara med om Lyskväll i slutet av augusti. Här är hans bilder från Hösten och ljusspelet vid kusterna.
——————————————————————
OM LYSKVÄLLEN:
Lördag 25 augusti är det lyskväll i vår vackra skärgård. En speciell upplevelse när vi

LYSNATTA  1

 gemensamt tänder ljus, lyktor och marschaller runt våra stränder. Ljuspunkterna likt ett pärlband speglas i vattenbrynet. Boka stuga, vandrarhem, en tur med m/s Moa eller promenera längs strandkanterna och njut av allt det vackra!
Lyskvällen är en trevlig tradition i vår skärgård, en riktig höjdare att minnas när hösten sätter klorna i ännu en härlig sommar och tar oss mot vintermörkret.

LYSNATTA  2

Lyskväll, (även stugsista), är en i Sverige relativt ny tradition för att ta farväl av sommaren. Den firas traditionellt sista helgen i augusti, främst i Norrland. Från början handlade det om att man eldade upp gammalt skräp vid stranden innan man lämnade sommarstället i slutet av sommaren och samtidigt åt man upp all mat som fanns kvar.

Det är en tradition som kom till Sverige från Finland 1967 genom att tidigare redaktören på Västerbottens-Kuriren, Bertil Olsson uppmanade läsarna att ta farväl av sommaren på samma sätt som man gjorde på andra sidan Östersjön.
Samtidigt utlystes en tävling om ett passande namn på vad som i Finland kallades lysnatta eller villaavslutning. Det svenska namnet var ursprungligen stugsista men vid en nyintroduktion 1994 i Enånger lanserades det finländska namnet Lyskväll.

HÖSTFRUKT

Lyskväll firas den sista lördagskvällen i augusti och firas genom att man tänder eldar av olika slag vid strandkanten. Vid lyskvällarna är ofta hela strandlinjerna smyckade med ljus och marshaller kring de större samhällena eller fritidsområdena i Hälsingland.
Ursprunget till seden är ett firande i Venedig av att den förödande pestepidemin som utbröt år 1575 var besegrad. Seden kallas därför även ”Veneziansk afton”.
Skrivet om LYSKVÄLL av: Anne Söderström, Turismutveklare i Söderhamns kommun

Som avslutning, visar vi en bild från ett vackert HÖSTÄPPELTRÄD som lyser upp vår tillvaro. Många, som har jordkällare eller annat kallt utrymme, kan spara höstfrukten till långt in på vintern. Vad underbart att ta fram härliga äpplen till jul. Slutet på Bildspelet är en samling flygsugna höstfåglar som samlar sig för att flyta till varmare länder. Det är väl flera av våra läsare som också förberett sig för en förflyttning till varmare breddgrader? ELLER?

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat. Klicka även på bilder i texten för att förstora dem.

Text: Gunnar Forsberg;   Foto: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: