Med LEFFE på utflykt

Ur det stora bildarkivet bjuder Leffe Kempe på utflyktsbilder idag.
Utflykt0365
Gran Canaria är vackert och överraskande oavsett vilken tid på året man än reser. Här har Leffe blandat och valt med tema Santa Lucia, Arucas, Teror, Artenara och Tejeda.
Med några vänner i bilen blir turen så mycket mer än en bilfärd. Man har någon att kommentera med, det man ser. Och ser gör man, om man ögonen öppna!!
Santa Lucia är den lilla platsen en bit på väg upp mot höjderna. Där finns Utflykt0337marknad (vissa dagar i veckan) där man kan handla frukt, grönt, blommor, handarbeten, ost och sylt, skinnvaror, etc, etc….. Nästan allt är till salu på dessa marknader och om man tycker att priset är för högt, kan man pruta.
I Santa Lucia finns en 50-årig tradition med koppling till Luleå i norra Sverige. Historien säger att det var en svensk sjöman (akterseglad) som förirrade sig upp till Santa Lucia och tyckte att det skulle vara intressant med ett utbyte av Lucia med Luleå, där sjömannen kom från.
När han kom tillbaka till sitt ursprung i Norrland tog han kontakt med 13121310bLuciakommittén och de blev eld och lågor. Nu har utbytet firat 50-årsjubileum, då man ur luciakandidaterna utser en flicka som ska representera Luleå på Luciadagen i Santa Lucia på Gran Canaria.
Man kan ju fundera över vilket uppdrag som är mest hägrande, Norrländska vinterlandskapet eller ljuvliga Gran Canaria, samma tid?

Nästa plats är Arucas, inte så långt från Las Palmas. Där finns ett berg som kallas Arucasberget med en fantastiskt utsikt runt omkring. Staden nedanför höjden har en fantastisk kyrka som heter Johannes Döparens kyrka, väl värd att besöka.
Annat som är vackert är alla träbalkonger som kantar gatorna i innerstaden.

Artenara01bArtenara är den högst belägna byn eller samhälle på Gran Canaria. Den ligger på 1270 möh och man möts av en friskt och hög luft när man går ur bilen.
Orten finns registrerad som egen kommun redan 1734.
På 1930 talet fanns den centrala kyrkan, den som fortfarande ligger på samma plats, vid torget och polisstationen. och det var bara ett fåtal hus runt kyrkan. Resten av befolkningen i kommunen bodde i grottbyggnader runt omkring i de stora ravinerna. Det är många sådana hus som är bebodda fortfarande, för det är en speciell finnes med att det är alltid är en jämn temperatur på ca. 18 grader inne i grottan. Det är behagligt  inomhus  Mandel0107när det är både kallt och varmt utomhus.

På vägen var det spektakulära mandelträd i full blom och andra fantastiska blommor som så villigt blommar på alla nivåer.

Mandel0103Som avslutning i bildspelet ser man först ROQUE NUBLO-klippan på lite avstånd och i fjärran konturerna av Tenerife med Spaniens högsta berg, vulkanen TEIDE, på 3.718 möh.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!
Text: Gunnar Forsberg,  Foto: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: