Gran Canaria, inte bara bad

Gran-Canaria1900-05b

Gammal karta över Gran Canaria

Gran Canaria, den tredje största av Kanarieöarna, (Tenerife och Fuerteventura är större) präglas av berg, serpentinvägar och vandringsleder som slingrar sig upp och ned runt hela ön. Det finns gott om upplevelser för såväl cyklister som vandrare.
Proffs eller friluftsamatör? Utmaningen är anpassningsbar.

– Det är detta som är fint! Att vandra och cykla upp, och ner. Ju mer man utvecklar detta, desto bättre mår man, säger en av guiderna på ön.

Där bergskammar och pinjeskogar omger slingrande leder känns turiststrändernas 03020491bsolstolar och glassförsäljare, som lockar med svenska hälsningar, väldigt fjärran.
Den ena vyn överträffar den andra när dimman och molnen varvas med bergstoppar och klarblå himmel.
– Det är inte bara dagsvädret som skiftar. Klimatskillnaderna mellan de olika delarna av ön är stora. Medan vissa av de södra delarna har upp emot 320 soldagar per år, har en del byar i norr bara 80. Den nordvästra sidan är nästan alltid grön och molnen över norra ön ger en fuktighet som är gynnsam för odling av bananer och tomater.
Gran Canaria som ligger 200 kilometer väster om Afrika, vid kräftans vändkrets, påverkas mycket av sina höjdskillnader och vindförhållanden.
När passadvindarna som bildas i högtrycksområdena vid vändkretsen sugs upp med vindarna mot ekvatorn, accelererar de och träffar Gran Canarias bergssidor.  De stiger uppför bergen, som kyls av. Därför dessa skillnader från dag till dag.
04100406b– Den vinden drar med sig enorma mängder fuktighet. Det behöver inte ens regna för att det ska vara oerhörd grönska året om.
Trots att de första lederna trampades upp för 2800 år sedan, och att det nu finns totalt 80 mil leder på ön, är det först på senare år som man på Gran Canaria har börjat förstå värdet av detta.  På en del knutpunkter och leder finns skyltar och det går att få tag på kartor över vissa områden.
För de som istället utforskar Gran Canaria på cykel är det lättare att hålla koll på vägarna. Om man utgår från Mas Palomas, är det tydligt skyltat för en lämplig rutt västerut längs kusten, och sedan inåt ön. Kartan visar även höjdskillnaderna.03031669b
Landsvägarna är smala och går inte sällan som en serpentin mellan hav och berg. Majoriteten av bilisterna visar hänsyn, men visst kan det kännas stressande att ha en turistbuss i baken som väntar på ett lämpligt läge att köra förbi.
På kuststräckan västerut från Maspalomas är det sällan plana raksträckor. Uppför, nedför. Sväng. Utför, nedför, upp igen…. Välj därför med fördel en landsvägscykel med många bra växlar.
Är det en naturupplevelse du är ute efter? I så fall har du hamnat helt rätt. Ute på vägarna är det tydligt att Gran Canaria är populärt bland cyklister på träningsläger. De svischar 2014-01-28 09.16.54förbi, ofta i klungor, och fortsätter uppåt när de flesta tycker att lutningen blir för tuff.

Vi hade besök av en man i pensionsåldern från Umeå, Sven-Erik Bäckström, som hade med sig sin specialcykel för att verkligen utnyttja alla backar och slingrande vägar här på Gran Canaria. Det var en otroligt motiverad motionscyklist som även hade varit med i några tävlingar också och 2014-01-28 09.21.18hamnat ibland de två-tre första vid ett flertal tillfällen.
Han hade lite otur med vädret, just när han hade valt tidpunkt för besöket, men han stod på och var ute på ett antal långa turer i uppförsbacke.
Han sa: ”Att få ta i så det värker i hela kroppen och se hur långt man vågar under en ansträngande uppförsbacke – är fantastiskt!”
Han hade flera hjälpmedel på cykeln,

Ser inte behagligt ut!

Dator och vägräknare

en liten dator, en pulsräknare som visade hjärtrytmen, en vägräknare. Viktigt att veta när pulsen var uppe i 160 – 180 slag / min. Det är så skönt när man lyckats med en sådan ansträngning. Avkopplingen och

Ser inte behagligt ut !

Ser inte behagligt ut !

återhämtningen sedan, är fantastisk.
Sedan smakar det gott med lunch.
Medan man njuter av tapas på en restaurang vid en camping ser man hur en och annan trampar-på uppåt. Belöningen ytterligare 15 kilometer upp är en riktigt tjusig utsikt. Och sedan en magnifik nedförsbacke.
Även längs den ökenliknande stranden i Maspalomas går det utmärkt att röra på sig. Längs havsbandet, där vågorna, bara en bit 09020068but slår hårt, är det ständig rörelse. Mer eller mindre påklädda i alla åldrar strosar, joggar och stavgår, (går med stavar).
Vill man bada, uppmanas man till försiktighet och att respektera röda flaggor och badvakternas råd.
Vågorna är ofta kraftiga och strömmarna kan vara starka. Surfare håller till på en egen del av stranden, eller rättare sagt i vattnet, där de tar sig an de vilda vågorna.
För den som vill mysa en eller flera dagar i en solstol, finns förstås även den möjligheten, på alla Gran Canarias stränder.

VÄLKOMMEN till SOLÖN!

Text: Gunnar Forsberg, Foto: Leif och Gunnar, Kanarieliv


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: