Lite historia om tomten

Det har varit traditionella Luciafirande i Las Palmas med tomtar i följet.

LucEng0096Men var kommer tomten ifrån?
Jag har läst på lite olika ställen om en historia som verkar sann.

Enligt en populär tradition håller jultomten till på Grönland, på Nordpolen eller någonstans i norra Finland.
För att hitta det historiska upphovet till en av julens absoluta huvudpersoner måste vi  vända blickarna söderut. Den sannolika inspirationen till jultomten är biskopen Sankt Nikolaus, som på 300-talet levde i staden Myra i våra dagars Turkiet.

Den givmilde Sankt Nikolaus

Nikolaus skrev in sig i kyrkohistorien genom sin stora givmildhet och genom att han gav sina gåvor i obemärkthet. Till exempel lade han mynt i de fattigas skor på natten, och därifrån kommer traditionen i vissa länder att sätta inneskorna utanför dörren för att sedan hitta en liten present i dem på julaftons morgon. LucK0138
S:t Nikolaus är alla tomtars förebild, skriver Kerstin Elworth i Katolskt magasin och berättar om biskopen i staden Myra i nuvarande Turkiet. Han ska ha gjort många mirakler och varit ovanligt givmild och omtänksam.
Han delade, bland annat, ut sin ärvda förmögenhet till nödställda.
Efter sin död, den 6 december år 350, spreds rykten om hans liv och i många länder började man dela ut gåvor på kvällen före hans dödsdag.  Det sker till exempel i Tyskland där det, om man ställer sina skor utanför dörren på kvällen, ligger det godis i dem på morgonen.

Nikolaus blev så till Sankta Claus, men i hans hemland växlar åsikterna med religionsfriheten. Myndigheterna benämner i dag den, av ortodoxa kyrkan restaurerade, kyrkoruinen där Nikolaus först begravdes för ”Jultomtens museum”. Det besöktes av 528 800 turister förra året i
den tillåtna ”religiösa turismen”.
Staden heter i dag Demre där 99 procent av befolkningen bekänner sig till islam.
LucK0117
Det finns olika historiska beskrivningar kring Santa Claus, även här i Spanien. Här har man förenklat hans namn och säger ofta bara Santa, som betyder Helig/a.Redaktören var Tomte vid två tillfällen den senaste tiden, som bilderna här kan bevisa.
Tron på Tomten är lite förlegad numera men på Luciadagen i Las Palmas, kom det fram en liten kille och ville fråga mig något. Han höll pappa hårt i handen och tittade med stora ögon upp på mig och sa: Är du på riktigt? Jag lät honom hålla mig i handen och han kände ju att jag var varm om handen och att det var på riktigt, men….
Pappan frågade honom om han ville säga något till Tomten. Grabben tittade med sina undrande ögon på mig och sa: ”Voy a portarme bien!” (jag ska vara snäll och sköta mig)  Då böjde jag mig fram och gav honom en puss på kinden och sa: Que bien ! (vad bra)Det blir nog ett framträdande till för denne tomte innan året är slut.

Önskar alla våra läsare  GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

Text: Gunnar Forsberg, Foto: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: